Tehnologia cablajelor imprimate

Trimis la data: 2010-07-26
Materia: Electronica
Nivel: Facultate
Pagini: 17
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Tania Preda
Dimensiune: 91kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
3.1. Glosar de termeni specifici

1. Cablaj imprimat - sistem de conductoare imprimate care asigura toate conexiunile electrice dintre elementele schemei, ecranarile si punerile la masa.
2.Conductoare imprimate - portiune de strat metalizat pe un suport izolant (ceramica, sticla, pertinax, sticlotextolit) echivalent unei conexiuni electrice din montaj (in cablajele clasice are ca echi-valent un conductor in tub izolator).
3.Componenta imprimata - R, L, C, transformator - aplicata pe suportul electroizolant sub forma unei acoperiri metalice sau de alt tip.
4.Schema imprimata - ansamblu cablaj imprimat - componente imprimate care sunt dispuse pe suport (substrat) electroizolant.

Cursuri similare:

5. Placa imprimata - suport electroizolant cu cablaj imprimat.
6. Bloc imprimat - ansamblu placa imprimata + componente imprimate.
7. Suport placat sau placat - materialul de baza pentru realizarea placii imprimate, format dintr-un suport electroizolant metalizat.
8. Suport sau substrat - placa de material electroizolant pe care urmeaza a fi depus, printr-o anumita metoda, cablajul imprimat.

9. Retea de coordonate - retea patrata, formata din linii paralele echidistante,trasata la propriu (pe desenele ajutatoare si eventual pe desenul original) sau la figurat (ea nu mai apare pe placa imprimata, dar exista virtual, prin distantele dintre gaurile sau centrele pastilelor de lipire) pe desenul cablajului imprimat, pentru a pozitiona gaurile de montaj, gaurile de fixare, centrele pastilelor de co-nectare si traseele imprimate.

10. Planul retelei de coordonate - distanta dintre doua linii adiacente ale retelei de coordonate (1,27; 2,54 pentru sistemul anglo-saxon si 1,25; 2,5 pentru sistemul metric).
11. Nod al retelei de coordonate - punctul de intersectie a doua linii ale retelei de coordonate.
12. Baza retelei de coordonate - nodul considerat ca punct de referinta sau origine a retelei de coordonate.

13. Gaura de montaj - gaura metalizata sau nemetalizata destinata montarii terminalelor componentelor discrete sau conexiunilor cu conductoare filare.
14. Gaura metalizata - gaura de montaj sau numai de trecere, pe peretii caruia s-a depus un strat metalic; daca este numai de trecere de la un traseu de pe o fata la un traseu de pe alta fata, asigura continuitatea conductivitatii electrice.

15. Gaura de baza sau de fixare - gaura pentru pozitionarea precisa a placii in timpul operatiunilor de montaj (atat pe banda cat si montaj final in caseta).
16. Componenta - are sensul de componenta discreta, volumica, fixata pe circuitul imprimat prin insertie in gauri de montaj si lipita pe fata opusa sau asezata pe circuitul imprimat, fixata printr-un adeziv la placa si lipita pe aceeasi fata; lipirea (sau sudarea) se face cu aliaj Sn-Pb.

17. Punte - legatura facuta cu un conductor filar, izolat cu tub PVC sau din alt material electroizolant, intre doua conductoare imprimate care nu pot fi conectate direct, deoarece intre ele exista alte conductoare imprimate; se mai numeste si conexiune.
18. Punte sau conexiune tehnologica - conductor imprimat ajutator care asigura legatura dintre conductoare imprimate separate, in cursul procesului de fabricatie; in final se inlatura sau se distruge.

19. Corodare sau decapare - micsorarea sectiunii transversale a conductoarelor imprimate (intre baza, adica suport) in timpul procesului de fabricatie; corodarea completa se face la obtinerea placilor imprimate.
20. Decalaj - distanta dintre doua conductoare imprimate dispuse fata in fata, pe o placa imprimata dubla fata.

21. Loc larg - portiune pe cablajul imprimat in care se pot mentine si chiar depasi valorile nominale recomandate pentru latimea conductoarelor imprimate, distanta dintre ele si suprafata pastilelor de contactare.
22. Loc ingust - portiune pe cablajul imprimat in care nu se poate trasa conductoare imprimate cu respectarea valorilor nominale recomandate, (latime, distanta dintre ele, suprafete de contact mai mici decat cele nominale).

23. Taietura a suprafetei de contact (pastila) - micsorarea suprafetei de contact in scopul maririi distantei pana la cel mai apropiat conductor imprimat.
24. Portiune sau sector liber - loc in care metalizarea lipseste (pe cablajul imprimat).
25. Suprafata de contact, pastila (disc) sau pad (patrulater eventual cu colturi rotunjite) a conductorului imprimat, destinata lipirii unui terminal de componenta, deci a interconectarii electrice a acestuia.

26. Metoda de imprimare - metoda de realizare a cablajului imprimat pe substrat; determina tehnologia de imprimare.
27. Rezolutie a metodei de imprimare - numarul admisibil de trasee ce pot fi realizate pe milimetru, traseele avand latimea minima admisibila si distanta dintre doua trasee adiacente, de valoare minima admisibila.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.