Tehnologia constructiilor

Trimis la data: 2009-04-20
Materia: Constructii
Nivel: Facultate
Pagini: 131
Nota: 5.25 / 10
Downloads: 4
Autor: Cornelia
Dimensiune: 167kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Curs despre Tehnologia constructiilor
I. Dispozitii generale privind tehnologia constructiilor.
1. Este bine cunoscuta importanta majora a activitatii din domeniul constructiilor, activitate ce este aplicata practic in intreaga sfera a vietii ti activitatii umane. Ea creeaza conditii de locuit, de desfasurare a tuturor activitatilor sociale, culturale si sportive ale oamenilor, de alimentare cu apa, de asigurare a transporturilor, de functionare a tuturor ramurilor a economiei nationale. La randul sau, activitatea de constructii este sustinuta de o multitudine de producatori industriali, cum sunt: industria materialelor de constructii, masinilor, utilajelor si echipamentelor pentru constructii, industria metalurgica. Putem sublinia interdependenta dintre deferite sfere de activitate economica si necesitatea corelarii lor.

Cursuri similare:

Curs despre Tehnologia constructiilor
Constructia este o ramura de producere definita de procese legate de executarea a cladirilor si edificiilor noi, reconstructia lor, modificarea tehnologica si tehnica.

Notiunea de tehnologie provine din cuvintele grecesti tehno (arta, mestesug) si logos (cuvant, stiinta). Esenta termenului de tehnologie consta in interdependenta dintre stiinta si arta. Pentru domeniul de constructie se utilizeaza urmatoare definitie: tehnologia - este stiinta care stabileste si elaboreaza principiile, metodele, procedeele, operatiile si mijloacele de realizare a produselor de constructie.

Tehnologia constructiilor reprezinta prin sine un complex de procese realizate in succesiune in timp si spatiu cu utilizarea materialelor de constructie, semifabricatelor si constructiilor cu scopul transformarii lor in productie de constructie gata: cladiri si complexe de cladiri. In baza proceselor de constructie se afla intotdeauna procesele fizice, chimice si fizico-chimice.

Sub executarea cladirilor si edificiilor noi se intelege realizarea lor pe santiere noi, in conditii climaterice si geologice noi dupa proiectul adoptat in ordinea respectiva. Sub reconstructia cladirilor se intelege remodificarea partiala sau totala a obiectelor existente cu modificarea sau schimbarea utilajului tehnologic ce duce la majorarea coeficientilor tehnico-economici si imbunatatirea conditiilor de lucru.

Procesele de modificare tehnologica si tehnica a intreprinderilor
existente constau de obicei in schimbarea fundatiilor pentru instalarea utilajelor tehnologice noi, consolidarea constructiilor, modernizarea comunicatiilor cu scopul majorarii volumului de productie gata, imbunatatirea calitatii ei, cresterea productivitatii muncii s. a.
Procesele de constructie se numesc procesele de producere executate in limitele santierului de constructie (excavarea solului, montarea constructiilor, executarea hidroizolatiilor).

In orice proces de constructie se utilizeaza obiecte de munca:
- materiale de constructie;
- semifabricate (betoane, mortare);
- elemente de constructie;
- constructii (coloane, grinzi, ferme).

Cu ajutorul mijloacelor de munca (masini de constructie, instrumente si mecanisme) muncitorii prelucreaza si preasambleaza obiecte de munca.
Cantitatea productiei de constructie obtinute se masoara in unitati respective: bucati, m2, m3 , s. a. Calitatea productiei trebuie sa corespunda cerintelor determinate in proiectul.

Clasificarea proceselor de constructie se face dupa urmatoarele criterii:
a) dupa complexitatea executarii:
- operatii de lucru;
- proces simplu;
- proces complex.

Operatia de lucru se numeste elementul tehnologic omogen si organizational impartiabil a unui proces de constructie care asigura realizarea productiei primare. Operatia este executata de componenta permanenta a lucratorilor (un muncitor sau o brigada). Proces simplu se numeste combinarea operatiilor de lucru tehnologic legate (montarea blocurilor, panourilor de planseu) executate de o brigada. Proces complex se numeste combinarea proceselor simple situate in legaturi tehnologice si organizationale si finalizat cu productia gata (executarea constructiilor monolite din beton armat).

b) dupa criterii tehnologice:
- procese pregatitoare sunt destinate pentru executarea semifabricatelor si elementelor de constructie sau majorarea gradului lor de finisare;
- procese de transportare realizate cu ajutorul transportului tehnologic si cel de baza;
- procese de montare-cladire care constau in schimbarea si modificarea formei sau pozitiei obiectelor de lucru.

c) dupa caracterul de producere:
- procese continue - constau din operatii care decurg fara intreruperi intre ele;
- procese incontinue - sunt urmate de intreruperi determinate de caracteristicile materialelor utilizate si specificul tehnologic.

d) dupa valoarea in producere:
- de antrenare;
- combinate (paralele).

Pentru executarea fiecarui proces tehnologic trebuie de organizat locul de munca. Locul de munca se numeste zona situarii muncitorilor, inzestrata cu utilaj necesar si obiecte de lucru, in care se realizeaza operatiile de lucru de un muncitor sau de o brigada specializata.
In constructii muncitorii se diferentiaza dupa profesii si categorii. Profesia se determina de tipul proceselor executate (zidar, fierar, montator). Pentru realizarea constructiei sunt necesare muncitori de deferite grade de pregatire, adica deferite categorii. Sunt stabilite sase categorii, care se determina dupa anumite criterii. Pregatirea cadrelor pentru constructii este asigurata de colegii de profil si institutii de specialitate.

Ca si in orice ramura de producere nu putem sa nu vorbim de productivitatea in constructii. Productivitatea se numeste cantitatea productiei calitative (bucati, metri, m2, m3, tone) realizate intr-o unitate de timp asigurat de mijloace necesare de un muncitor sau o brigada de profesie si categorie respectiva in conditii corecte de organizare a muncii.

Norma de timp este timpul necesar pentru executarea unei unitati de productie de calitate, de un muncitor (brigada) de profesie si categorie respectiva in conditii corecte de organizare a muncii. Aceasta valoare se masoara in om*ore. Productia de constructii prezinta caracteristici si particularitati care ii sunt specifice. Dintre acestea subliniem urmatoarele:
a) caracterul de unicat al obiectului de constructie - decurge, in principal, din particularitatile amplasamentului, functiunii si solutiei constructive a infrastructurii fiecarui obiect de constructie;
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.