Tehnologia de obtinere a produselor lactate uscate

Trimis la data: 2010-09-28
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 6
Nota: 9.95 / 10
Downloads: 0
Autor: Larisa_A
Dimensiune: 26kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Eliminarea din lapte a apei aproape in totalitate determina realizarea unui produs cu un continut ridicat de substanta uscata, usor de transportat si depozitat. Datorita conditiilor improprii de dezvoltare a microorganismelor si de aparitie a modificaAZrilor chimice, laptele praf constituie un produs ce se preteaza la o depoAZzitare de lunga durata.
In timpul procesului de uscare se urmareste ca proprietatile initiale ale laptelui sa sufere cat mai putine modificari, obtinandu-se un produs capabil sa se dizolve in apa, avand caracteristici asemanatoare laptelui din care a provenit.

Cursuri similare:

Procedeul de uscare in pelicula (pe valturi) consta din incalzirea la presiunea atmosferica a unei pelicule subtiri de lapte timp de 2 - 3 s, pe o suprafata metalica incalzita cu abur la temperatura de 115 - 140ºC. Temperatura peretelui metalic, care intra in contact cu laptele, se gaAZseste deasupra punctului de fierbere al acestuia la presiunea atmosfeAZrica. Laptele praf obtinut prin aceasta metoda prezinta o solubilitate scazuta, care in cel mai bun caz nu depaseste 85%.

Procedeul de uscare prin pulverizare (atomizare) este mai modern. Principiul de baza al acestui procedeu consta in pulverizarea laptelui in picaturi foarte fine (sub forma de ceata) intr-o camera speciala de uscare, in care se introduce un curent de aer fierbinte (140 - 170ºC) si uscat. Datorita temperaturii ridicate a aerului cu care este alimentat tunelul de uscare si a suprafetei mari de contact, laptele se usuca aproape instantaneu si se transforma intr-un praf fin, care este ulterior separat de aer.

Avantajele principale ale acestui procedeu de uscare, comparativ cu cel pe valturi, constau in obtinerea unui lapte praf cu proprietati calitativ superioare si in special cu un grad ridicat de solubilitate, peste 99%. Procedeul a capatat o extindere foarte mare, fiind aplicat in mod curent in industria laptelui din tara noastra.
Materia prima. Laptele folosit la fabricarea laptelui praf trebuie sa corespunda acelorasi conditii de calitate ca si in cazul laptelui concentrat.Nu se introduce in fabricatie lapte cu:
aciditate peste 20ºT;
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.