Tehnologii Comerciale

Trimis la data: 2010-08-15
Materia: Comert
Nivel: Facultate
Pagini: 123
Nota: 9.90 / 10
Downloads: 95
Autor: Udrescu Gabriel
Dimensiune: 890kb
Voturi: 4
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Delimitarea domeniului tehnologiei comerciale reprezinta un demers stiintific care consta in clarificarea tuturor aspectelor de ordin teoretic si practic impuse de aceasta.Abordarea este de natura sistemica si priveste intreaga retea comerciala, activitatile specifice punctului de vanzare fiind proiectate si organizate in relatie directa cu clientii cat si cu partenerii din cadrul canalului de distributie care asigura aprovizionarea cu marfuri si prestarea unor servicii performante.Societatea contemporana se caracterizeaza printr-un inalt nivel de dezvoltare a tehnologiilor specifice domeniilor socio - economice. Tehnologile actuale nu se mai bazeaza in principal pe transformarea materialelor, (materiilor prime) ci pe sistemele de transmitere, stocare si prelucrare a informatiei.

Cursuri similare:

Notiunea de tehnologie poate fi abordata atat in sens larg, general cu referire la ansamblul activitatilor care cad sub incindenta acestui concept cat si in sens restrans, aplicabil unor domenii sau produse.

Tehnologia reprezinta un sistem de cunostinte stiintifice si tehnice materializate in documentatii privind procedee, proceduri si programe de lucru, echipamente utilizate de oameni pentru realizarea uneia sau a mai multor categorii de activitati utile, cu o anumita finalitate de natura materiala sau imateriala. Tehnologiile de productie, de exemplu. au drept scop fabricarea, exploatarea, intretinerea unor categorii de produse.

Rezumand, vom admite ca tehnologia este modalitatea concreta de a realiza o anumita activitate sau ca notiunea de tehnologie abordata in sens larg cuprinde metodele de lucru, oamenii si echipamentele fara de care activitatile respective nu pot deveni operative.

Conceptul de tehnologie aplicat in sfera comertului interior cuprinde ansamblul proceselor, metodelor, conditiilor tehnice si organizatorice care concura la obtinerea produsului comercial, respectiv la realizarea marfurilor la consumatori.

Tehnologia comerciala imbraca forme particulare de la un sector comercial la altul, de la un tip de unitate comerciala la altul. Daca ne vom referi, de exemplu, la tehnologia marilor suprafete de desfacere, aceasta nu reprezinta o simpla ridicare la scara a tehnologiilor magazinului traditional, ci pune probleme cu totul deosebite.

Tehnologia comerciala evolueaza in permanenta chiar daca schimburile sunt mai lente si de mai mica amploare decat in alte ramuri.
Tendinte in evolutia tehnologiei comerciale: simplificarea tehnologiei comerciale, realizata prin eliminarea sau transferarea in afara comertului a unor operatii ale tehnologiei clasice, reducerea numarului verigilor intermediare, preluarea de catre industrie, total sau partial, a unor operatiuni efectuate traditional in comert (preambalarea, cantarirea, dozarea), centralizarea si industrializarea productiei de preparate culinare, extinderea formelor moderne de vanzare, indeosebi a autoservirii pe mari suprafete comerciale;

rationalizarea tehnologiei comerciale, care presupune o mai judicioasa asezare in flux a componentelor sale, evitarea blocarii activitatii, folosirea intr-o proportie cat mai mare a capacitatii de lucru a spatiilor comerciale, a utilajelor si lucratorilor.

O tehnologie rationala trebuie sa asigure productivitatea muncii si conditii optime de lucru pentru personalul comercial si, in acelasi timp, sa ofere posibilitati de efectuare a cumparaturilor intr-un timp minim. De fapt, solutiile rationalizarii tehnologiei comerciale a unui magazin vizeaza, pe prim plan, indeplinirea sarcinii de aprovizionare a populatiei si crearea de conditii comode si placute pentru cumparare.

Tehnologia unui punct de vanzare (procesul tehnologic comercial) se refera la mijloacele si procedeele cu ajutorul carora se desfasoara miscarea marfurilor, vanzarea si incasarea contravalorii lor. Prin urmare procesul tehnologic comercial este format din totalitatea operatiilor concomitente sau succesive necesare asigurarii obtinerii produsului comercial.

In procesul tehnologic comercial se creeaza relatii de interconditionare intre forta de munca (lucratorii comerciali), obiectele muncii (marfuri) si mijloacele de munca (utilajele comerciale).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.