Tehnologii chimice organice

Trimis la data: 2012-10-11
Materia: Chimie
Nivel: Facultate
Pagini: 21
Nota: 9.85 / 10
Downloads: 0
Autor: remusf
Dimensiune: 95kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
1. Functiuni organice. Clasificarea compusilor organici
Functiuni organice - proprietati specifice ale unui compus, determinate de o anumita grupa de atomi din molecula.Clasificarea substantelor organice se bazeaza pe un sistem strict de clase de compusi, la baza carora se afla hidrocarburile.

Cursuri similare:

2. Nomenclatura compusilor organici
Numele compusilor organici, recomandate dupa regulile IUPAC pentru utilizarea internationala redau clar compozitia si structura compusilor.Componentele de baza ale numelor sistematice sunt:
- prefixele pentru substituenti;
- radacina pentru catena principala sau sistemul ciclic;
- terminatiile (sufixele) corespunzatoare tipului de legaturi din catena principala
sau din sistemul ciclic;
- terminatia (sufixul) pentru o grupa functionala (cea mai inalta in grad).

Numarul substituentilor identici sau al grupelor functionale se indica prin numerale grecesti.Di pentru doi, tri pentru 3, tetra pentru 4.
Pozitia substituentilor, a legaturilor multiple si a grupelor functionale se indica prin cifre arabe (antepuse).2 pentru al doilea atom de carbon.Denumirile populare sunt nume aparute in istoria chimiei. In cele mai multe cazuri nu recunosc compozitia si structura compusilor; se utilizeaza frecvent in industrie si in stiinta; nu se poate renunta la ele in cazul denumirii substantelor naturale complicate.

Anilina, cloroform, nicotina, clorofila, izopren.Denumirile hidrocarburilor cu catene liniare.Denumirile sistematice ale hidrocarburilor cu catene liniare sunt compuse din:cifre arabe cu liniute de legatura, care indica pozitiile legaturilor multiple, unde atomii de carbon sunt numerotati incepand de la capatul catenei, fata de care legatura multipla este situata cel mai aproape;o radacina care indica numarul atomilor de carbon din molecula;o terminatie care caracterizeaza legaturile dintre atomii de carbon.

Numele sistematice ale hidrocarburilor cu catene ramificate sunt compuse din:cifre arabe (cu liniuta de legatura) care indica pozitiile in catena principala ale resturilor hidrocarbonate din catenele laterale;numerale grecesti, care indica numarul resturilor hidrocarbonate identice din catenele laterale;numele resturilor hidrocarbonate care formeaza catenele laterale;numele hidrocarburii din catena principala.

La compusii saturati, este considerata catena principala, hidrocarbura neramificata, cu cea mai lunga catena de atomi de carbon in molecula, la compusii nesaturati, hidrocarbura neramificata care contine cele mai multe legaturi multiple.

Daca unul sau mai multi atomi de carbon dintr-o molecula organica sunt asimetrici (adica atomi de carbon legati de 4 grupari diferite), moleculele respective prezinta izomerie optica. Daca au un singur atom de carbon asimetric ele au doi izomeri optici (enantiomeri, antipozi optici care sunt ca imaginea obiectului in oglinda si obiectul). Ei au o comportare opusa fata de lumina polarizata: unul roteste planul luminii spre dreapta (izomerul dextrogir) iar celalalt spre stanga (izomerul levogir). Celelalte proprietati fizice si chimice sunt identice. Un amestec echimolecular de doi enantiomeri se numeste amestec racemic.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.