Tehnologii de tratare si epurare a apei

Trimis la data: 2009-08-28
Materia: Ecologie
Nivel: Facultate
Pagini: 19
Nota: 9.88 / 10
Downloads: 0
Autor: Pauna Victor
Dimensiune: 61kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Apa inseamna viata iar din aceasta cauza calitatea apei este un indicator esential al calitatii vietii sau mai degraba al existentei vietii. Din aceasta cauza managementul si protectia mediului acvatic trebuie sa constituie una din preocuparile de baza ale umanitatii, pentru protejarea si salvarea vietii umane si a vietii altor specii, conditie esentiala a vietii umane.Apa este un factor important in echilibrele ecologice, iar poluarea acesteia este o problema actuala cu consecinte mai mult sau mai putin grave asupra populatiei. Atat definitiile poluarii, cat si subiectele incadrate in sintagma poluarea apelor au cunoscut o dinamica remarcabila, in special in ultimii 50-70 de ani.

Cursuri similare:

Daca prima definitie are mai mult o conotatie juridica, ultimele fac precizarea ca si modificarile naturale defavorabile sunt incadrate in acelasi context cu cele provocate de om. Astfel este extins impactul de la apa in sine, la ecosistemul acvatic in ansamblul sau si se poate afirma ca acopera trei puncte de vedere diferite: al resurselor naturale, al sanatatii omului si al environmentului.
Efectele poluarii resurselor de apa sunt complexe si variate, in functie de natura si concentratia substantelor impurificatoare. Rezolvarea acestor probleme ridicate de poluarea apei se realizeaza prin tratare, prin care se asigura conditiile necesare pentru consum.

Poluarea apelor poate fi naturala si artificiala.
Poluarea naturala se datoreaza surselor de poluare naturala, de exemplu in urma interactiei apei cu atmosfera, cand are loc o dizolvare a gazelor existente in aceasta sau se produce la trecerea apei prin roci solubile (cand apa se incarca cu diferite saruri), ca urmare a dezvoltarii excesive a vegetatiei si vietuitoarelor acvatice etc.
Poluarea artificiala se datoreaza surselor de ape uzate de orice fel, apelor meteorice, namolurilor, reziduurilor, navigatiei etc.

Uneori se vorbeste despre poluare controlata (organizata) si necontrolata (neorganizata). Poluarea controlata se refera la cea care provine din ape uzate transportate prin reteaua de canalizare si evacuate in anumite puncte, stabilite prin proiecte; poluarea necontrolata provine din surse de murdarie care ajung in corpul de apa receptori pe cale naturala si de cele mai multe ori prin intermediul apelor de ploaie. In aceasta ordine de idei trebuie mentionate deseurile animale, produsele petroliere din zonele de extractie a titeiului, gunoaielor etc.

Poluarea normala si accidentala reprezinta categorii de impurificare, folosite deseori pentru a defini grupuri de surse de ape uzate. Poluarea normala provine din surse de poluare cunoscute, colectate si transportate prin reteaua de canalizare la statia de epurare sau direct in receptor. Poluarea accidentala rezulta, de exemplu, ca urmare a dereglarii unor procese industriale cand cantitati mari (anormale) de substante nocive ajung in reteaua de canalizare, defectarii unor obiecte din statia de epurare sau a unor statii de preepurare etc.

Se mai deosebeste poluare primara si secundara. Depunerea substantelor in suspensie din apele uzate, evacuate intr-un corpul de apa receptor, pe patul acestuia constituie o poluare primara; poluarea secundara incepe imediat ce gazele rezultate in urma fermentarii materiilor organice din substantele in suspensii depuse, antreneaza restul de suspensii si le aduce la suprafata apei, de unde sunt apoi transportate in aval de curentul de apa.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.