Tehnologii neconventionale

Trimis la data: 2010-05-17
Materia: Constructii
Nivel: Facultate
Pagini: 21
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Alexandru_M
Dimensiune: 378kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Dezvoltarea tehnologiilor prelucratoare din ultimele decenii a condus la elaborarea unor metode si procedee tehnologice noi, cu o inalta eficienta tehnico-economica, care capata o extindere tot mai larga in practica industriala.
Datorita caracterului de noutate si deosebirii lor fata de procedeele de prelucrare clasica, aceste tehnologii poarta numele de tehnologii neconventionale. Ceea ce caracterizeaza, in primul rand, aceste tehnologii este gradul avansat de automatizare, productivitatea ridicata si folosirea lor cu precadere in domenii cu aplicatie ce nu sunt satisfacute de tehnologiile conventionale. In prezent, nu poate fi conceputa o industrie moderna fara tehnologii neconventionale.
Prelucrarea prin electroeroziune se bazeaza pe efectele erozive complexe, discontinui si localizate ale energiei electrice sub forma de impulsuri, amorsate in mod treptat intre piesa de prelucrat si un electrod ajutor. Energia electrica poate fi adusa la suprafata de prelucrat in doua moduri: prin canalul unei descarcari electrice sau prin contactul intre microasperitatile electrozilor care se deplaseaza unul fata de celalalt.

In general, utilajul folosit la prelucrarea prin electroeroziune se compune dintr-un generator de impulsuri, un regulator de avans automat si instalatia de alimentare cu lichid de lucru.
In functie de modul de amorsare si de caracterul descarcarilor electrice in impuls se disting mai multe procedee de prelucrare prin electroeroziune.Principalele deosebiri intre diverse procedee constau in urmatoarele: formele impulsurilor de curent( simetrice si asimetrice) si parametrii impulsurilor (impulsuri scurte si impulsuri lungi); felul tensiunii (unipolara si alternativa); felul generatoarelor electrice, in raport cu intervalul de eroziune(generatoare dependente si generatoare independente); natura dielectricului.

Schema de principiu a unei masini de prelucrat prin electroeroziune cu descarcari amorsate prin strapungerea unui mediu dielectric (petrol, ulei de transformator) este reprezentata in figura 5.1.
Piesa de prelucrat 4 si electrodul 3 sunt conectate la un generator de impulsuri sub tensiune. Intre suprafetele de interactiune a electrodului si a piesei aflate la o distanta (interstitiu) de 0,01...0,5 mm se gaseste un mediu dielectric. In vederea amorsarii descarcarilor se realizeaza din faza initiala o corelare a interstitiului si a rigiditatii dielectrice a mediului cu tensiunea de mers in gol a generatorului.

Conditiile de amorsare cele mai favorabile sunt acolo unde se afla valoarea minima a interstitiului real.Descarcarile electrice in impuls (arc, scanteie) au ca efect o incalzire brusca a unei portiuni limitate de metal ca urmare a transformarii energiei cinetice a sarcinilor electrice in miscare. In functie de caracteristicile impulsurilor si de constantele tehnofizice ale sistemului aceste mici portiuni de metal pot ajunge la temperatura de topire sau chiar de vaporizare si pot fi expulzate din interstitiu, formandu-se o serie de cratere. Un rol important in ceea ce priveste eficienta eroziva il are mediul dielectric care trebuie sa aiba astfel de proprietati incat sa realizeze atat concentrarea si localizarea descarcarilor cat si racirea corespunzatoare a electrozilor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.