Teledetectie

Trimis la data: 2010-10-14
Materia: Marketing
Nivel: Facultate
Pagini: 9
Nota: 5.54 / 10
Downloads: 341
Autor: Ioan Misu
Dimensiune: 22kb
Voturi: 12
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
1. Definitia teledetectiei
Teledetectia este procesul de captare de la distanta mare a semnalelor emise sau remise de catre obiecte si procese si de descifrare a acestor semnale pt obtinerea de informatii despre obiectele si procesele respective.2. Semnalele emise-sunt acele manifestari pe care obiectele le pun in evidenta ca urmare a modului lor specific de existenta in spatiu si de manifestare.

Cursuri similare:

4. De cate feluri pot fi semnalele emise si de ce?
• active → produsul unor emisii programate intr-un sistem tehnic si dirijate de la bordul aeronavelor in directia suprafetelor care sunt sau vor fi prospectate
• pasive → produse in mod instantaneu de catre obiecte, exprimand caracteristicile proprii

5.-7. Spectrul electromagnetic
Def.: ... este o alcatuire complexa fizico-chimica care include o multitudine de categorii de radiatii vizibile, radiatii invizibile, microunde, sunete, ultrasunete; este sursa de provenienta a semnalelor emise si remise.

Are 2 surse naturale de provenienta:
Soarele → cea mai importanta sursa, difuzata atat in spatiile extraterestre cat si pe Pamant prin intermediul atmosferei.Pamantul → in urma dezintegrarii din interiorul scoartei realizeaza emisii de radiatii gamma, radiatii calorice, si care ajung la suprafata scoartei terestre incarcand cu aceasta energie toate obiectele existente.

8. Ferestre atmosferice
Alte radiatii ale semnalelor in masura sa strabata fara a fi alterate in spatiul atmosferic, care permit trecerea semnalelor prin atmosfera se numesc "ferestre atmosferice".

9. Imaginile neconventionale
sunt rezultatul sistemului complex de cartare a semnalelor emise si remise de diferite intensitati de la diferite distante si in concordanta cu sursele lor de provenienta care au condus la obtinerea imaginii aerospatiale.

10. Imaginea digitala
este imaginea primara - in procesul de inregistrare din teledetectie creaza o infatisare de imagini codificate abstracte, de aceea pe suprafata ei nu reperam infatisari sau fizionomii obisnuite;
acest tip de imagine, printr-o prelucrare tehnica adecvata, realizeaza o diversitate de imagini aerospatiale cu o multitudine de aspecte si selectii de continut.

11. Tipuri de imagini de teledetectie color
color natural - cand toate structurile de obiecte si componente sunt retinute pe imagini aerospatiale prin cromatica lor caracteristica
color spectro-zonal - cromatica naturala suporta unele schimbari conditionate de benzile spectrale care au fost utilizate astfel ca unele dintre obiecte si componente se pot infatisa prin pozitia si forma lor dar prin nuante cromatice modificate

color fals-color → culorile sunt integral substituite astfel : verde prin rosu, albastru prin galben, rosu prin verde si galben prin albastru ; sunt conditionate de retinerea pe aceste imagini a unor informatii de un anumit grad de existenta. Ex pt bazine hidrografice - stabilirea cu precizie a adancimilor, a chimismului, etc.

12. Aerofotogrammetria
Este ramura teledetectiei care vizeaza prospectarea arealelor geografice di spatiul atmosferic prin diferite modalitati de zbor; produsul final reprezinta fotografia conventionala (propriu-zisa)
Surse: *producerea de fotografii aeriene prin prospectarea din atmosfera Pamantului; *prelucrarea ehnica mai avansata a imaginii de teledetectie.

13. Imaginile conventionale
Sunt rezultatul aerofotogrammetriei.
Aerofotograma este o imagine statica instantanee si obiectiva a suprafetei terestre. Inregistreaza si reda starea obiectelor si proceselor de pe suprafata terestra pe o durata de ordinul sutimilor de secunda. Cum in general majoritatea obiectelor nu sufera schimbari vizbile intr-un timp atat de scurt, se poate aprecia ca aerofotograma ofera o imagine statica a suprafetei terestre asa cum arata ea la momentul fotografierii.

14. Diferenta dintre imaginile conventionale si cele neconventionale
In structura imaginii conventionale sunt prezente toate fizionomiile obiectelor si fenomenelor din spatiile survolate fara a se face nici o selectie sau codificare.

15. Fotointrepretarea si aerofotointerpretarea
Aerofotointerpretarea = metoda de baza din aerofotogrammetrie cu sprijinul careia cu ochiul liber dar mai ales cu instrumente si obiecte adecvate sa fie extrase informatii de ordin calitativ si cantitativ pe care le detin fotografiile aeriene.Fotointerpretarea = prima intentie de acest gen s-a aplicat imaginilor fotografice, de aceea se numeste fotointerpretare. Imaginile se folosesc in scopuri practice, utilitare.

17. Aerofotointerpretarea tematica are doua sensuri:
1) aplicarea adecvata a acestei metode de lucru in diferite domenii de activitate tehnica, sociala, economica;
2) specializarea adecvata si diferentiata in cadrul aceluiasi domeniu de lucru al acestei metode.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.