Temperatura

Trimis la data: 2015-03-21
Materia: Fizica
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 9.35 / 10
Downloads: 0
Autor: Roxana_B
Dimensiune: 221kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: pdf
Acorda si tu o nota acestui curs:
Multe din marimile macroscopice (volumul presiunea si temperatura, de exemplu) sunt legate direct de perceptiile simturilor noastre spre deosebire de proprietatile microscopice dar pentru orice sistem marimile macroscopice si cele microscopice trebuie sa fie legate intre ele, deoarece ele nu sunt decat moduri diferite de descriere a aceleiasi situatii. Impletirea punctului de vedere microscopic cu cel macroscopic este o caracteristica a fizicii moderne. In particular primele pot fi exprimate cu ajutorul ultimelor. Astfel, presiunea unui gaz vazuta macroscopic este masurata cu un manometru.
Punem in contact aceste sisteme, astfel incat fiecare sa poata actiona asupra celuilalt, dar ambele izolate de mediul inconjurator. Peretele diaterm impiedica schimbul de masa dintre cele doua sisteme si orice interactiune mecanica, electrica sau magnetica; in schimb lasa sa treaca caldura.In momentul cuplarii sistemului A cu B se constata ca (A+B) nu este la echilibru dar tinde si atinge starea de echilibru dupa un anumit timp conform principiului general al termodinamicii.

Echilibrul care se stabileste in sistemul (A+B) are loc in urma "interactiunii" dintre Asi B prin peretele diaterm.
Aceasta interactiune nu este nici datorita reactiilor chimice, nici datorita transferului de masa, nici datorita interactiunii mecanice, nici datorita interactiunii electrice; este o interactiune de tip nou - interactiune termica.

Aceasta interactiune este responsabila pentru trecerea sistemului compus (A+B) catre o stare de echilibru atat pentru A cat si pentru B in comparatie cu starile lor initiale.
Interactiunea termica se mai numeste si schimb de caldura, constituind un mod special de transmitere de energie intre sistemele A si B. Echilibrul care se stabileste in sistemul (A+B) se numeste echilibrul termic.

Marimile de stare ale ambelor sisteme aflate in echilibru termic nu mai sunt independente unele de altele, intre ele existand o legatura functionala: f(A,B)=0, f fiind de fapt o "masura" a dezechilibrului sistemului AUB. Forma functiei depinde numai de natura celor doua sisteme si ar putea fi determinata printr-un numar mare de experimente, in care, pornind de la diverse stari initiale ale ambelor sisteme se observa atingerea echilibrului termic.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.