Teologia biblica a Noului Testament - Octavian Baban

Trimis la data: 2012-10-15 Materia: Religie Nivel: Facultate Pagini: 447 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: albiu001 Dimensiune: 3768kb Voturi: Tipul fisierelor: pdf Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Teologia biblica (TB), numita uneori si "teologie exegetica", este un subiect de studiu foarte atractiv, dar in acelasi timp, foarte controversat. Se ocupa, asa cum sugereaza si numele, cu studiul teologiei autorilor biblici ai Vechiului si Noului Testament si se situeaza prin obiect si metoda undeva intre exegeza biblica (eb) si teologia sistematica (TS).
Referate similare: Nu exista cursuri similare

Desigur, o asemenea definitie nu il ajuta prea mult pe cei interesati, dar neavizati, deoarece ar trebui lamurit mai intai ce inseamna eb si TS. Exegeza biblica inseamna studiul care isi propune sa extraga in urma unei analize atent intelesul unui text biblic asa cum l-a intentionat autorul sau pentru destinatarul sau primar (un fel de arheologie teologica).

In esenta, eb este o metoda de studiu care se poate aplica atat pasajelor reduse in lungime, cat si unor carti intregi. Diferenta intre ea si teologia biblica ar fi aceea ca teologia biblica este mai cuprinzatoare in scop, deoarece ea incearca sa contureze ansamblul gandirii teologice a unui autor biblic, prin studierea tuturor cartilor scrise de acesta. Teologia sistematica este, la randul ei, mai cuprinzatoare decat teologia biblica, deoarece este interesata de un studiu teologic complex asupra Bibliei, prin care sa puna in evidenta teologia intregii Scripturi, luandu-i in considerare pe toti autorii biblici, precum si toate temele abordate de ei.

Oricat s-ar dori de obiectiv, demersul teologiei sistematice nu poate duce la o teologie de sinteza in care toate subiectele sa primeasca atentie egala, de aceea, in orice teologie sistematica se vor observa preferintele autorilor, ideologia lor, diverse filtre interpretative sau filosofii ori teorii ale cunoasterii (epistemologii).Schimband perspectiva, unii autori subliniaza relatia dintre teologia biblica si istorie, deoarece teologia biblica ar reprezenta o recuperare a teologiei istorice a Bisericii primare, o exegeza extinsa in timp si spatiu, la nivelul felului in care Biblia, in speta Noul Testament (din punctul de vedere al acestei carti), era inteleasa in primul si al doilea secol.

De aceea, unii cred ca teologia biblica are o valoare centrala pentru gandirea crestina, in timp ce altii considera ca are doar o importanta secundara, deoarece functiile ei ar putea fi preluate de alte discipline teologice (exegeza, teologie sistematica, istoria gandirii crestine). De fapt, G. Hasel spune destul de corect ca nu exista doi teologi care sa fi scris lucrari in domeniul teologiei biblice si sa fie de acord in toate privintele cu privire la natura, functia si continutul TBNT1.

Observatia lui Hasel despre dezacordul teologilor in legatura cu definirea teologiei biblice a Noului Testament este sustinuta si de discutia despre sensul sintagmei "teologie biblica", in sine. Astfel, s-au purtat discutii intense daca aceasta expresie este corecta, contradictorie sau tautologica2.

Unii autori au ridicat obiectia ca orice studiu pe textul biblic reprezinta de la sine, in mod simplu, un demers teologic; asadar, o "teologie biblica" este o teologie de vreme ce contine cugetari asupra Bibliei, si este si biblica, de vreme ce se ocupa de Biblie. Tocmai de aceea formula ar fi tautologica (isi repeta premizele in mod inutil, in ambii termeni ai expresiei).

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.