Teoria economica

Trimis la data: 2014-06-17
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 125
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: marinka_0907
Dimensiune: 188kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Initial, stiinta economica avea denumirea de "economie politica" si cuprindea ansamblul de cunostinte cu privire la viata economica. TrepAZtat insa, de la economia politica incep a se desprinde anumite domenii ale acesteia, formind stiinte autonome, fiecare cu obiectul sau de stuAZdiu si cu metoda sa de cercetare. Astfel au aparut: contabilitatea, statis-tica, istoria gindirii economice, finantele, marketingul, managementul etc. Fiind foarte numeroase (unii specialisti considera ca exista peste o suta de stiinte economice diferite), acestea se constituie cu timpul intr-un sistem aparte, numit "sistemul stiintelor economice".

Cursuri similare:

Din grupul de stiinte economice fundamentale fac parte: economia politica (teoria economica sau, simplu, economia); microeconomia; ma-croeconomia.Stiintele economice functionale au un obiect de studiu mai ingust, mai specializat, fiind totodata stiinte teoretico-aplicative. Acestea sint: statistica, contabilitatea, managementul, finantele si creditul, marketinAZgul, relatiile economice internationale, analiza activitatii economice, ecoAZnomia muncii, economia mediului etc.

Stiintele economice concrete par a fi cele mai numeroase: economia industriei; economia agriculturii; economia invatamintului; economia comertului; economia transportului. Vine apoi un nou grup de stiinte economice, cum ar fi: contabilitatea industriei; managementul perAZsonalului etc. Din aceasta categorie fac parte si economia unitatilor eco-nomice, finantele intreprinderii, contabilitatea firmei, managementul firAZmei etc.Din grupul stiintelor economice istorice fac parte: doctrinele econoAZmice (sau istoria gindirii economice), istoria economiei nationale, istoAZria economiei mondiale.

Grupul stiintelor economice de frontiera include stiintele aparute la hotarul dintre economie si alte stiinte naturale sau sociale: geografia economica, econometria, cibernetica economica, matematica economiAZca, psihologia economica, informatica economica, sociologia economiAZca etc.
Sistemul stiintelor economice se afla in plina dezvoltare. Apar noi stiAZinte economice, se modifica frontierele intre stiintele deja existente. OriAZcum, in toate variantele, teoria economica (economia politica) ocupa loAZcul central in acest sistem.

Ea constituie baza teoretica si metodologica pentru celelalte stiinte economice, elaboreaza instrumentarul de cercetaAZre economica, formuleaza categoriile, legile si tendintele principale in dezvoltarea activitatii economice. Anume aceasta stiinta serveste drept temelie pentru elaborarea politicilor economice promovate de stat.
Si inca ceva. Unul din obiectivele principale ale "teoriei economiAZce", in calitatea sa de componenta fundamentala a stiintei economiAZce, dar mai ales in calitate de disciplina universitara, este de a-1 initia, a-1 introduce pe student in universul stiintelor economice. Aceasta este "poarta" prin care se intra in lumea complexa a economiei. Fara "lumiAZna" acestei discipline este imposibil de a "vedea" si a intelege profund acest univers.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.