Teoria generala a dreptului

Trimis la data: 2010-02-15
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 12
Nota: 9.84 / 10
Downloads: 11
Autor: Ecaterina Lupan
Dimensiune: 22kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Obiceiurile :Primele reguli de comportament au aparut in cadrul societatii primitive ca urmare a nevoi omului de a supravietui si de a-si reglementa relatiile cu ceilalti oameni In timp aceste, reguli de comportament devin obligatorii pt toti membrii comunitatii, orice incalcare a acestora fiind aspru sanctionata de catre comunitate, cea mai grava sanctiune reprezentand-o alungarea individului comunitate, fapt care era echivalent cu suprimarea acestuia

Cursuri similare:

Conceptul de norma sociala- reprezinta reguli de conduita create de catre societate in scopul reglementarii relatiilor dintre oameni a caror sanctiune este natura morala(dojenirea, dispretul, autocompatimirea,alungarea individul din comunitate)cu toate ca nu este corect uneori sanctiunea este fizica.Cea mai imprtanta trasatura a normelor sociale o reprezinta faptul ca sunt creatie a societatii, fiind confundate adeseori cu moravurile acesteia si avand un caracter conservator.

Cea mai importanta categorie de norme sociale o constituie normele de morala.Morala se poate defini ca fiind diferenta dintre bine si rau, dintre ceea ce este drept si ce este nedrept, sau diferenta dintre ce ar trebui sa fac omu si ce face el in realitate.In cadrul normelor de moralasunt incluse normele de buna cuviinta, normele de comportament in societate, normele de estetica, regulile de vestimentatie.

Morala nu este reglementata prin lege, ea fiind o creatie a societatii, morala difera de la o societate la alta, de la o comunitate la alta si in cadrul aceleiasi societati de la o perioada la alta.
Regurile de morala nu presupun o sanctiune jurudica in cazul nerespectarii lor, sanctiunea fiind tot de ordin moral.

Normele de religie- sunt creatie a unei zeitati(D-zeu) transmise prin intermediu oamenilor"alesi" sfintii, profeti avand drept scop crearea unor reguli de "adorare" a zeitatii respective si a unor modele demne de a fi urmate si de ceilalti.

Normele religioase se adreseaza in principui numai acelor indivizi care cred in zeitatea respectiva, acestia formand o biserica.Cel mai important element al bisericii este credinta, normele religioase sunt scrise in carti sfinte(Coran, Biblie), au fost create cu mii de ani in urma si transmise din generatie in generatie fara a li se aduce modificari.Sanctiunile in cazul nerespectarii acestora sunt date de D-zeu.

Obiceiul privit ca traditie populara - in cadrul societati un rol important este jucat de traditiile populare, acestea au aparut initial in lumea satului fiind o reprezentarea simbolica a modului cum se desfasoara viata in comunitatea respectiva.Traditiile populare s-au transmis prin viu grai din generatie in generatie sub forma basmelor, a doinelor, cantecelor de catanie, a proverbelor si a zicatorilor.

Tot ca o forma de exprimare a traditiilor populare se pot considera modul in care este construita o casa, stilul de a vorbii specific, portul popular sau modul in care sunt preparate anumite mancaruri
Sanctiunile in cazul nerespactarii obiceiurilor populare sunt tot de ordin moral.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.