Teoria moderna a portofoliului

Trimis la data: 2010-09-24
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 14
Nota: 9.85 / 10
Downloads: 0
Autor: Relu_G
Dimensiune: 92kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Cel mai mare dezastru al secolului douazeci a fost prabusirea bursiera din 1929 si Marea Criza care a urmat-o. Al doilea a fost piata in scadere si recesiunea din 1973-1974. In cazul acestuia din urma nu a inceput totul intr-o zi nefasta, asa cum s-a intamplat in 1929, iar efectele sale asupra familiilor americane nu au fost atat de raspandite si devastatoare si, prin urmare, nu ocupa acelasi loc in memoria colectiva. Totusi, pentru profesionistii financiari, a doua perioada este aproape la fel de importanta, pentru ca reprezinta un moment critic in istoria finantelor moderne si, in special, in dezvoltarea teoriei portofoliului modern.

Cursuri similare:

Piata in scadere din 1973-1974 a fost un proces incet, sinuos de pierderi severe care au durat doi ani neintrerupti. Pietele mai mari au scazut cu peste 60%. Cei care aveau venituri fixe si obligatiuni cu cupoane si-au vazut investitiile micsorandu-se. Ratele dobanzii si inflatia au crescut pana la doua cifre. Preturile la petrol au crescut vertiginos. Ratele pentru locuinte erau atat de ridicate incat foarte putine familii cu venit mediu isi puteau permite sa cumpere o casa noua. A fost o perioada grea, intunecata. Atat de mare a fost dezastru financiar incat managerii de investitii au inceput sa-si puna la indoiala propria abordare .

Cautand raspunsuri, cei mai multi profesionisti in investitii s-au indreptat treptat - unii dintre ei cu o mare indoiala - spre o serie de studii academice care au fost in mare masura ignorate timp de doua decenii. In mod unanim, aceste studii academice au ajuns sa fie denumite teorii moderne ale portofoliului.
In martie 1952, a aparut in The Journal of Finance un articol intitulat "Selectia portofoliului" de Harry Markowitz, un absolvent al Universitatii din Chicago. Acest articol nu era amplu - numai paisprezece pagini - si dupa standardele publicatiilor academice nu era remarcabil, doar patru pagini de text (graficele si ecuatiile matematice ocupau restul) si doar trei citate.

Totusi, acelui scurt articol ii este atribuita astazi lansarea finantelor moderne.Teoria portofoliului dezvoltata de Markowitz este construita in jurul urmatoarelor idei centrale : cele doua caracteristici relevante ale unui portofoliu sunt castigul prognozat si riscul sau; investitorii rationali vor alege detinerea de portofolii eficiente care sunt acelea care maximizeaza castigurile prognozate la un anumit nivel al riscului sau, in mod alternativ sau echivalent, minimizeaza riscul la un nivel dat al castigului prognozat;
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.