Teorie despre economia de piata

Trimis la data: 2010-03-22
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 131
Nota: 9.72 / 10
Downloads: 1
Autor: Radu Mirabela
Dimensiune: 3287kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Experienta tarilor dezvoltate, rezultatele lor concretizate in cresterea economica, sunt argumentul forte in sprijinul ideii ca sistemul economiei de piata s-a dovedit a fi cel mai eficient tip de sistem economic. De aceea pentru tara noastra, care si-a exprimat clar optiunea pentru trecerea la economia de piata, insusirea de catre toti specialistii a categoriilor economice legate de acest tip de sistem economic este o necesitate imperioasa.

Cursuri similare:

Bazele teoretice ale economiei de piata au fost elaborate de Adam Smith (1723-1790) si cristalizate in lucrarea "Avutia natiunilor" aparuta in 1776. Cel mai de seama reprezentant al economiei politice clasice fundamenteaza pentru prima data, in mod stiintific, un model al economiei de piata in care viata economica este reglata de concurenta, cerere, oferta, miscarea libera a preturilor si a salariilor, negand imixtiunea statului in viata economica.

Printre reprezentantii de frunte ai scolii clasice de economie politica se cuvine sa-i amintim si pe David Ricardo (1772-1823), Thomas Malthus (1766-1834), John Stuart Mill (1806-1873).Economia clasica a dominat gandirea economica o perioada indelungata (sec. XVIII, XIX si inceputul secolului XX) pana in anul 1936 cand a avut loc o noua revolutie in gandirea economica, marcata de aparitia lucrarii lui John Maynard Keynes (1883-1946), "Teoria generala a folosirii mainii de lucru, a dobanzii si a banilor", care a insemnat si aparitia scolii neoclasice.

La fundamentarea tezelor economiei neoclasice au contribuit si englezul W. Stanley Jevons (1835-1882), austriacul Karl Menger (1840-1921), elvetianul Leon Walras (1834-1910) prin elaborarea tezelor legate de utilitate, factori marginali, echilibrul general etc.Teoria economica clasica considera ca piata liberei concurente este in stare sa rezolve orice problema economica.

In opozitie cu aceste teze ale economiei clasice, J.M. Keynes fundamenteaza necesitatea interventiei statului in viata economica, motivand-o prin aceea ca piata libera nu mai este in stare sa faca fata fenomenelor negative ca recesiune, somaj, inflatie, etc. S-a format astfel directia dominanta a economiei moderne care, in conditiile actuale, o regasim in politica economica a statelor din America de Nord, Europa si Japonia.

In gandirea economica contemporana se remarca curente ca "Scoala din Chicago", "Macroeconomia asteptarilor rationale" avand orientari de dreapta si urmarind reducerea amestecului statului in functionarea pietei libere. John Kenneth Galbraith critica capitalismul modern in lucrarile: "The New Industrial State", "The Affluent Society" si "The American Capitalism". El ia apararea firmelor gigant considerandu-le suport al progresului tehnic contemporan. Condamna atitudinea guvernului american de neglijare a sectorului de stat in favoarea celui particular si dezavueaza reclama considerand-o mijloc de manipulare a consumatorului.

Economia radicala este un curent de extrema stanga care s-a inviorat in perioada de dupa socul petrolier din anii 1970. Reprezentantii lui resping piata promovand planificarea democratica. In viziunea lor preturile si salariile trebuie controlate si dirijate, fiind considerate instrumente in lupta contra inflatiei.Pe taramul teoriei economice prezentul se remarca prin scaderea influentei economiei politice marxiste provocata de prabusirea sistemului totalitar de organizare a societatii intr-o serie de foste tari socialiste.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.