Teorii economice contemporane

Trimis la data: 2010-06-20
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 42
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Laur_C
Dimensiune: 89kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Mercantelistii-meoda observatiei.Fiziocratii-metoda fluxului circular venit-cheltuieli.Adam Smith,David Ricardo-metoda abstractiei st.,analizei avantajelor comparate, analiza avantajelot absolute,inductiei,deductie, teoria miinii invizibile.Scoala marginalista-Karl Marx- metoda matematicii, metoda dialecticei in lucrarea ,,Capital,, avind asa postulate:-negarea nagatiei;- trecerea cantotatii in calitate.
El a facut o previziune cum se va dezvolta concuranta imperfecta. Scoala istorica germana List (anii40-50 sec.XX) - calcularea efectelor analizei, factorii non economici, traditia, religia, obiceiuri. Anii 70 sec.XIX a schimbat paradigma gindirii economice, are loc ciocnirea a principalelor curente si ingroparea ideilor scolii clasice.In sec.XX anii 30 Keyns propine o noua metoda care se baza pe modelele cererei, ofertei, teoria acceleratorului si multiplicatorului.

Deosebire intre metoda stiintelor economice si metodele fizice nu exista, pina in anii 70 sec.XX legile lui Newton se incadrau in descrierea fenomenelor statice pe piata. Obiectul final al oricarei teorii economice este obtinerea unor pronosticuri veridice, clare a fenomenului care nu s-au manifestat. Postulat unica posibilitate de a controla o teorie este de a compara pronosticul ei cu realitatea. In anii 70 ai sec.XX se dezvolta criza economoco-fonanciara care se aseamana cu marea depresie, si apar fenomene de inflatie.

In filozofia stiintei economice au schimbari de trecere de la pozitivizm la post-pozitivizm, se pune pe primul plan toria hausului. Necesitatea de utiliza pe larg modelarea microeconomica, macroeconomica, fara a experimenta, fiindca ca sa fie pus in practica un experiment trebuie sa fie bine gindit pe plan economic. Profesorul Angelo Rugina- metoda tabela de orientare pentru stiinta economica, in care el incearca sa imbine 2scoli cu metodele lor scoala clasica si cea moderna. Conform conceptului lui Rugina daca noi cercetam simultan dezechilibru si echilibru, atunci aceste 2 scoli nu sunt privite ca scoli contradictorii, dar ca scoli complementare. Profesorul Nicolae Constantinescu- metoda integala.

2. Directiile principale de evolutie a cursurilor de microeconomie.
In anii 48 a fost editat manualul Economics a lui Paul Samuelson care este un model de manual pentru predarea cursului introductiv al teoriei economice. Manualul a trecut prin 13 reeditari pe parcursul careia permanent se perfectiona procesul de instruire in domeniul dat. Locul central in manual ocupa teoria macroeconomica bazata pe teoria sintezei neoclasice. Problematica centrala erau procesele ce aveau loc in economia mixta. Analiza microeconomica in acest manual s-a plasat pe al 2-lea locsi era subordonata ideei cercetarii mecanismului repartizarii venitului national al tarii.

Principalele probleme ale analizei microeconomice:-teoria consumatorului; -teoria firmei; -teoria pietelor.
Criteriile repartizarii optimale a resurselor -toate aceste teorii au fost simplificate.-teoria curbelor de indiferenta -scoasa in anexa. -teoria eficientei dupa pareto scoasa in evidenta.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.