Teorii sociologice contemporane

Trimis la data: 2010-06-20
Materia: Sociologie
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 9.95 / 10
Downloads: 0
Autor: Tudor_P
Dimensiune: 17kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Structuralismul sociologic(S.S)-contributie americana la dezvoltarea sociologie
-etimologie-struere(lat.)=a construi
-ca metoda de curent stiintific a aparut prin contributia lui Ferdinand de Saussure
Taleot Parsons-reprezentant al structuralismului
-S.S a fost promovat ca teorie sociologica de catre Parson
-nascut in Colorado,in 1924 a terminat colegiul,in 1926 a inceput studiile in sociologie
-provine dintr-o familie religioasa(tatal preot)
- a studiat in Europa
- intors in America devine profesor de sociologie si presedinte al asociatiei de sociologi
I. 1840(inceputul miscarii de stiinta sociala americana)-1865(incheierea razboiului civil in America)
In aceasta perioada acumularile teoretice si decantarile conceptuale au creat premisele construirii sociologiei americane.Specific acestei etape este focalizarea interesului catre schimbarea sociala prin care se intelegea schimbarea modificariicoloniale de afirmare a americanismului.

II. perioada interbelica- emanciparea sociologiei americane de sub influentateoriilor europene si orientarea cu precadere asupra solutionarii problemelor sociale majore careconfruntau societatea americana.Amintim sociometria si microsociologia ca realizari metodologice specifice care au degenerat insa in descreptivism sociologic si factologie.
III. dupa al II-lea R.M s-a declansat revenimentul teoretic respectiv amplificarea preocuparilor de generalizare si interpretare de cercetare a datelor.

-Structuralismul sociologic apartine acestei etape ,incercarilor de redactare a unor teorii sociale articulate care sa fie valabila nu numai ptr. spatiul american ci ptr. oricare alta colectivitate umana.
-In conceptia lui Parson primul capitol intr-o teorie sociala globala il constituie(1) teoria actiunii sociale-acesta pleaca de la premisa ca intreaga viata sociala este un rezultat cumulat al ideilor dominante si a faptelor cu impact comunitar petrecute intr-un interval de timp determinat.

- in acest sens a preluat def. actului social a lui V.Paretto care considera ca actul social are -scop
-Parsons mai adauga si termenul de conditii
-mijloacele si conditiile alcatuiesc latura conditionala a actiunii sociale iar scopurile si normele latura normativa.Gradul de aderare a mijl. la scop defineste rationalitatea actiunii sociale,care poate fi: a) rationalitate ...-scopurile sunt atinse prin mijloace optime
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.