Teritoriu de stat

Trimis la data: 2014-11-14
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 35
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: alinaursu
Dimensiune: 45kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Acesta este reprezentat de apele interioare (nationale) si marea teritoriala. La randul lor, apele interioare cuprind: cursuri de apa (fluvii, rauri, canale) lacuri, mari care se afla in intregime pe teritoriul aceluiasi stat, precum si apele maritime interioare. In ce priveste cursurile de apa, in afara celor situate in intregime pe teritoriul unui stat, exista si cursuri de apa care formeaza frontiera de stat intre doua sau mai multe state (denumite si continue) si cursuri care traverseaza teritoriile a doua sau mai multe state (denumite si succesive).

Cursuri similare:

Apele porturilor sunt considerate ape maritime interioare pana la linia care uneste instalatiile permanente facand parte integranta din sistemul portuar si care inainteaza cel mai mult spre larg. Apele portuare fiind supuse suveranitatii statului riveran, acesta stabileste regulile de intrare si iesire a navelor straine, conditiile privind accesul, stationarea si activitatea acestora in apa portului si, de asemenea, poate institui anumite interdictii.

Statul riveran are dreptul sa permita sau sa interzica accesul navelor straine in porturile sale si sa stabileasca porturile deschise pentru navele straine. De regula, porturile militare sunt porturi inchise iar celelalte porturi sunt de obicei deschise navelor comerciale straine, in conformitate cu tratatele bilaterale de comert si navigatie, iar in lipsa acestora, pe baza de reciprocitate, in cadrul Conventiei multilaterale de la Geneva din 1923 referitoare la regimul international al porturilor sau a dreptului international cutumiar.

Referitor la statutul navelor si echipajelor in apele porturilor straine, regula generala este cea conform careia aceste nave sunt obligate sa respecte toate legile si regulamentele statului riveran. Regulile aplicabile navelor straine sunt insa diferite, dupa cum nava straina este militara (de razboi) sau comerciala ori nave de stat afectate unor scopuri necomerciale.

Navele militare sunt acelea care apartin unui stat, poseda armament, sunt manevrate de un echipaj militar din fortele armate ale statului caruia ii apartin, echipaj care este supus disciplinei militare si este subordonat unui comandant cu grad militar.
Navele comerciale sunt cele care apartin fie unui stat, fie unor resortisanti, persoane juridice sau fizice si care efectueaza transporturi de marfuri sau de pasageri ori exploateaza resurse marine.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.