Termeni definiti in domeniul ingineriei calitatii aerului

Trimis la data: 2010-07-05
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 19
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Gabriel_C
Dimensiune: 2664kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Pamantul este otravit! Pamantul este bolnav! Pamantul este in pericol!
Se stie ca actiunea omului determina modificari de temperatura globala, temperatura globala fiind cel mai bun indicator de sanatate al Terrei. Sporirea emisiilor de CO2, restrangerea suprafetelor impadurite si cultivabile, desertificarea in expansiune, cresterea industriala fara limite si la limita tehnologiei, aberanta cursa a inarmarilor si experimentele scapate de sub control, toate sunt actiuni umane necontrolate si extrem de nocive pentru mediu. Otravirea mediului si amenintarea pentru stabilitatea globala este mult mai mare chiar decat terorismul datorita schimbarilor climaterice care pot avea loc in urmatorii 30 de ani.
Vinovat de cresterea temperaturii globului este, in primul rand, CO2 a carei concentratie a crescut in atmosfera de la 250 ppm (parti per milion), in perioada industriala, la peste 370 ppm, in etapa actuala, iar in ultimii 20 de ani concentratia de CO2 a crescut cu o rata fara precedent (de 1,5 ppm/an). Concentratia gazului CO2 si a altor gaze cu efect de sera determina cresterea temperaturii cu 1,4...5,8 0 C pana in anul 2100, ceea ce reprezinta o rata a de crestere pe care ecosistemele nu o pot suporta si ca atare exista pericolul aparitiei colapsului climateric.

De aceasta crestere sunt raspunzatoare, in proportie de 42% industria energetica, cu 24% transporturile, cu 20% procesele industriale, restul de 14% datorandu-se prestarilor de servicii si utilizarilor casnice. Cresterea temperaturii globale conduce automat la schimbari bruste de clima, de la valori de clima excesiva, insotita de seceta severa, topirea ghetarilor, cresterea nivelului marilor si secarea raurilor pana la furtuni ucigatoare, uragane distrugatoare insotite de inundatii catastrofale.

Daca temperaturile ies de sub control, toate ecosistemele dispar sub o forma sau alta, mai devreme sau mai tarziu si viata devine aproape imposibila. La aceasta mai contribuie si defrisarile masive necontrolate si ca o consecinta, inaintarea desertului care ocupa suprafete din ce in ce mai mari. Prin reducerea padurilor se reduc posibilitatile de improspatare a aerului pe glob si dispar ecosisteme intregi, iar prin disparitia vegetatiei se destabilizeaza solul si se extinde eroziunea. Cresterea temperaturii medii duce la seceta prelungita si evaporarii masive, care produc secarea apelor curgatoare si a celor freatice, care numai sunt alimentate de ghetari.

Datorita secetei creste consumul de apa pentru irigatii si se provoaca saracirea debitelor de apa curgatoare si ale lacurilor sau panzelor freatice.In acest fel lipsa apei va fi problema cea mai mare cu care se va confrunta omenirea. Lipsa apei va duce automat la incetinirea cresterii recoltelor de cereale cu impact deosebit asupra resurselor de hrana ale populatiei intr-o continua crestere (populatia creste cu aproximativ 1,3% /an, iar cresterea recoltelor de cereale cu aproximativ 1%/an).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.