Termodinamica chimica

Trimis la data: 2009-05-01
Materia: Chimie
Nivel: Facultate
Pagini: 19
Nota: 9.75 / 10
Downloads: 0
Autor: Luiza rina Tudorache
Dimensiune: 105kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Transformarile fizice si chimice sunt totdeauna insotite de transformari de energie dintr-o forma in alta.Termodinamica este o stiinta care studiaza:transformarile cantitative ale energiei dintr-o forma in alta;
efectele energetice care insotesc diferite procese fizice sau chimice, variatia acestor efecte in functie de conditiile in care au loc procesele;
posibilitatea desfasurarii spontane (adica fara consum de lucru mecanic din exterior) a proceselor in conditiile examinate.

Cursuri similare:

Aplicatiile termodinamicii la procesele chimice, fac obiectul termodinamicii chimice. Termodinamica chimica considera numai starile initiale si finale ale sistemului, nu se ocupa de drumul parcurs, de viteza reactiei, de compusii intermediari. Termodinamica chimica arata daca un proces poate avea loc intr-un sistem chimic sau nu. In cazul ca procesul din punct de vedere termodinamic este imposibil, atunci orice incercare de realizare a lui este sortita esecului. Un exemplu in acest sens il constituie incercarea metalurgilor englezi, in secolul trecut de a micsora cantitatea de CO din gazele de furnal prin marirea inaltimii lui.

Termodinamica chimica arata insa ca raportul dintre concentratiile CO si CO2 depinde numai de temperatura si nu de dimensiunile furnalului.
Termodinamica chimica permite de asemenea sa se prevada deplasarea unui echilibru chimic intr-un sistem sub actiunea temperaturii, presiunii si a concentratiei substantelor. De timpul necesar pentru atingerea echilibrului precum si de modul cum variaza concentratia substantelor in timp se ocupa cinetica chimica.

Functiile care definesc marimile independente de modul de evolutie al sistemului se numesc functii de stare termodinamica. Pentru a vedea daca o marime data este sau nu o functie de stare, se executa o transformare dintr-o stare initiala intr-o stare finala pe un drum si o revenire in starea initiala pe un alt drum. Daca variatia totala a marimii a fost nula, ea este o functie de stare. Functii de stare sunt: energia interna (U), entalpia (H), entropia (S), energia libera (F), entalpia libera (G).

Din punct de vedere matematic independenta functiilor de stare de modul de evolutie a sistemelor se exprima prin faptul ca diferentiala functiilor de stare este intotdeauna o diferentiala totala exacta, respectiv integrala pe un contur inchis a diferentialei totale este nula. Legatura matematica intre variabile (parametrii) de stare si functii de stare se numesc ecuatii de stare si in general se reprezinta sub forma:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.