Teste neparametrice pentru date nominale

Trimis la data: 2011-05-11
Materia: Psihologie
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Marinela_E
Dimensiune: 63kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Procedura care se aplica de regula in situatia a, este una de tip parametric, deoarece se bazeaza pe estimarea unor indicatori (parametri) ai distributiei la nivelul populatiei. In mod obisnuit, parametri utilizati sunt media si unul dintre indicatorii imprastierii (abaterea standard sau dispersia). Testele parametrice se bazeaza pe precizia de estimare a acestora, situatie care presupune unele conditii, cum ar, de exemplu, normalitatea distributiei sau omogenitatea variantei. Dar aceste conditii pot sa nu fie indeplinite, Daca avem o variabila dependenta a carei distributie este puternic asimetrica, sau care are valori extreme, legitime, atunci utilizarea unui test parametric nu este recomandata.
Procedura care se aplica in situatia b este specifica testelor de tip neparametric, deoarece se bazeaza pe probabilitati si nu pe indicatori parametrici ai distributiilor (medie, dispersie sau abatere standard).
O alta situatie problematica este aceea in care volumul esantionului este foarte mic, intelegand prin aceasta un numar de subiecti mult sub 30. In astfel de cazuri, chiar daca variabilele sunt exprimate pe scale cantitative, utilizarea testelor parametrice poate fi nesigura si nerecomandata1.

Din cele spuse pana acum, retinem faptul ca testele neparametrice reprezinta, pe de o parte, alternative la testele parametrice, atunci cand variabilele nu intrunesc conditiile impuse
1 Afirmatia intra in contradictie cu faptul ca am utilizat, pentru toate testele parametrice prezentate pana acum, exemple bazate pe esantioane foarte mici. Se intelege, desigur, ca acest lucru a fost dictat de ratiuni didactice, pentru evitarea efectuarii unor calcule manuale laborioase.

In practica, pentru esantioane foarte mici se ia in considerare, de regula, utilizarea unor teste neparametrice.
acestora si, pe de alta parte, reprezinta singura optiune atunci cand variabila dependenta este exprimata pe scala calitative (ordinale sau nominale).Asa cum am vazut, principiul care sta la baza testelor parametrice este gasirea unui model teoretic ("distributia de nul"), la care rezultatul cercetarii sa poata fi raportat. Distributia de nul reprezinta variatia unor valori de acelasi tip cu rezultatul cercetarii, daca acestea ar decurge dintr-un proces pur aleator, lipsit de influenta conditiilor in care sunt masurate (obtinute) datele cercetarii.

In cazul testelor parametrice distributia de nul este construita pe baza parametrilor populatiei si urmeaza o anumita lege de distributie (normala, t, F). Odata definita distributia de nul, urmeaza alegerea conventionala a unei valori critice, delimitata de pragul alfa (maxim 0.05), cu care se compara valoarea calculata a testului, si decizia asupra semnificatiei acestuia.

Acelasi rationament este valabil si pentru testele neparametrice. Diferenta apare doar in modul in care se fundamenteaza distributia de nul. Aceasta se construieste pe baza legilor probabilitatii aplicate la evenimentele aleatoare, fara a se mai asuma conditia distributiei normala a variabilei dependente. Ca urmare, decizia statistica nu se mai bazeaza pe inferenta asupra parametrilor distributiei variabilei dependente. Din acest motiv, testele neparametrice sunt independente de caracteristicile distributiei.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.