Tesuturi vegetale

Trimis la data: 2010-02-23
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 9.83 / 10
Downloads: 0
Autor: Violeta_G
Dimensiune: 25kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Sunt structuri mai complexe decat perii, la formarea carora participa nu numai cel epidermei ci si cel subepidermei, cum e cazul spinilor sau ghimpilor de pe fructele de paltin.
La formarea lor in afara de cel ep mai pot participa si straturi ale scoartei, t mecanice, t conduc si maduva.
Rizoderma
Este un tesut de protectie primar, care acopera rad primara si e form dintr-un singur strat de cel avand rol mai putin de protectie si mai mult de absorbtie, intrucat cel sale se alungesc formand peri absorbanti cu peretii subtiri.

Cursuri similare:

Are o viata f scurta (zile, saptamani), deoarece se distruge rapid, iar rolul de protectie il ia exoderma.
In vf rad exista o protectie, caliptra (scufia sau piloriza).
Exoderma
Apartin scoartei rad si se formeaza din struct subepidermice. Protejeaza numai struct primara a rad, le inlocuieste f repede rizoderma.

Cel acestui tesut au peretii suberificati, dar raman subtirni numai in dreptul perisorilor absorbanti unde form cel de pasaj.
La majoritatea dicotiledonatelor exoderma este form dintr-un singur strat de celule, rar 2, iar la monocotiledonate 2 straturi si se numeste cutis.
Endoderma
Este al 2-ea tesut de protectie al radacinii, este situata intern si protejeaza cil central. Repr ultimul strat al scoartei. De obicei est unistratificat.

Ingrosarile cel endodermei se face cu un amestec de lignina si suberina, ingrosari care se numesc benzile lui Caspary. In dreptul fasciculelor conducatoare, cel endodermei raman subtiri si form cel de pasaj.
b). Tesuturi de aparare secundare
Apar la plantele perene si sunt generate de meristemul secundar numit felogen, care iau nastere din cel care isi recapata propr de a se divide din cel ale scoartei.
Suberul

Provine din diviziunea tangentiala a cel felogenului si se dispune sub forma de straturi radiale fara spatii intercelulare formand un manson de protectie la ext orgenelor.
Peretii sunt impregnati cu suberina, care se dispune in straturi peste membrana principala a celulelor sub forma de lamele strabatute de canalicule foarte fine.
Cu timpul canaliculele se astupa cu suberina si spre maturitate cel mor fiind pline cu aer.

Membranele externe suberificate sunt impermeabile pt apa, au elasticitate scazuta si sunt rau conducatoare de caldura, asigurand o protectie eficienta plantelor.
Suberul stejarului de pluta din zona mediteraneeana are grosime 15-20 cm folosit ca izolator de frigidere, in constructia de avioane, la camerele izolatoare experimentale, la fabricarea dopurilor de pluta.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.