Tesuturile

Trimis la data: 2008-09-27
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 7
Nota: 4.88 / 10
Downloads: 189
Autor: Augustin
Dimensiune: 15kb
Voturi: 12
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Tesuturile sunt o grupare de 2 sau mai multe cellule care indeplinesc aceiasi functie, structura si aceiasi origine formeaza tesutul. Toate celulele care intra in alcatuirea corpului omenesc trec printr-o secmentare si provin din celula ou (zigot)
Tesuturile se clasifica:
1- epiterial
2- conjuctiv
3- muscular
4- nervos
1. Tesutul Epiterial
Tesutul epiterial formeaza la suprafata corpuluiepiderma si captuseste suprafata interna a organelor cavitare (ex: tub digestiv, caile respiratorii, formand mucoase)
Este format din
- celule pavimentoase
- celule prismatice sunt strans unite intre ele fie printr-o substanta amorfa, celule cilindrice fie prin punti citoplasmice

Celulele profunde sunt asezate pe o membrana bazala care le separa de tesutul conjuctiv ce se gaseste sub celulele epiteriale, avand functia trofica, intrucat epiterile nu sunt vascularizate si se gasesc prin difuziune.

Dupa functiele epiterile sunt:
a) - epiteli de acoperire
b) - epiteli glandulare
c) - epiteli senzoriale
1a) - epiteli de acoperire se clasifica in
a)1 - epiteli unistratificate
a)2 - epiteli pluristratificate
1a)1 - epiteli unistratificatese clasifica dupa forma celulelor in:
- pavimentoase simple - avand celule turtite si formeaza tunica interna a vaselor sangvine, a pericardului, a peritonelului
- cubice simple - se gasesc in bronhiole si canale de secretie ale glandelor
- cilindrice simple - formeaza epiteliul tubului digestiv de la stomas la rect si a mucoasei trompelor uterine

Celulele acestor epiteli pot prezenta cilil sau microvili acoperiti de o membrana celulara, formand un platou striat "marginea de perie" cu rol de epiteliu absorbant (specific vilozitatilor intestinale).
1a)2 - epiteli pluristratificate se clasifica in
- pavimentoase stratificate - prezinta celule din stratul superficial, turtite, cheranitizate (epiderma), necheratizate (epiteliul mucoasei bucale, epiteliul mucoasei esofacine)
-cilindrice stratificate - formate din mai multe straturi de celule, dar numai cele superficiale sunt cilindrice, intalnite in canale escretoare ale glandelor, uretelor si a vezici urinare.
-seudostratificate - prezinta celule asezate pe membrana bazala intr-un singur strat, dar cu nuclei asezati la inaltimi diferite, ceea ce ofera o aparenta etapa de stratificare, este intaln in epiteliul traheal si in epiteliul bronhilor mari

1b) - epiteli glandulare format din celule care au capacitatea de a elabora produsi de secventie, epiteli secretoare impreuna cu
- tesutul conjuctiv
- vase formeaza glande
- nervi
Tipuri de glande
b)1 - exocrine
b)2 - endocrine
b)3 - mixte

1b)1 - glande exocrine - produsul lor de secretie este eliminat la suprafata pieli printr-un canal (sudoripar, sebacee), sau in diferite cavitati (salivare, gastrice).
1b)2 - glande endocrine - cu secretie interne, hormonul este eliminat direct in sange (tiroida supra renala)
1b)3 - glande mixte - atat secretie interna cat si externa (pancreas, texticol, ovar)
1c) - epiteli senzoriale sunt alcatuite din celule speciale pentru receptarea diferitelor stimuli provocati din mediul extern sau intern, excitatile sunt transformate in influx nervos care este transmis prin terminati nervoase senzitive la nivelul polului bazal specific celulelor senzoriale.

Tipuri de celule epiteliare zenzoriale :
1) celule senzoriale gustative din mucoasa gustativa ai epiteliului mucoasei lingalului
2) celule senzoriale olfactive din epiteliul mucoasei olfactive
2. Tesutul conjuctiv

Tesutul conjuctiv este un tesut care leaga diferite organe, asigura rezistenta organismului, are rol trofic, depozitand grasimi, intervine in apararea organismului si anume in procesul de fagocitate (hranire)

Tesutul conjuctiv este alcatuit din
- celule conjuctive
- substanta fundamentala
- fibre cinjuctive
- Celulele conjuctive difera de la un tesut la altul
- Substanta fundamentala pate fi
- moale,
- semidura,
- dura
Fibrele pot fi
- de colagen
- reticulina
- elastina, etc
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.