Timpul esofagian

Trimis la data: 2010-03-19
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 9.90 / 10
Downloads: 0
Autor: Ramona_B
Dimensiune: 25kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Portiunea superioara a esofagului ( cca 2-3cm) formeaza sfincterul esofagian superior, acolo unde actioneaza muschiul crisofaringian. Portiunea terminala a esofagului (cca 7cm), unde se afla un muschi striat, actioneaza ca si un sfincter - sfincterul esofagian inferior sau sfincterul gasteroesofagian sau sfincterul cardia, care este un sfincter slab, dar cu o tonicitate suficienta incat sa creeze o poarta relativ inchisa pentru continutul stomacal ce ar vrea sa se intoarca in partea inferioara a stomacului.

Cursuri similare:

Tonicitatea relativ scazuta a cordiei faciliteaza vehicularea fara probleme a bolului alimentar prin unde peristaltice din partea superioara pana in partea inferioara a esofagului si apoi prin cordia pana in stomac. Bolurile alimentare din esofag sunt purtate prin unde peristaltice prin stomac.La fel seintampla si in cazul ingurgitarii apei daca este luata sub forma unei inghitiri. Daca esteturnata in cavitatea bucala, se scurge prin esofag, in virtutea gravitatiei.

Daca se face o sectionare a esofagului, undele peristaltice se deplaseaza depasind sectiunea si ajung in partea inferioara a esofagului, ceea ce inseamna ca undele peristaltice ce se deruleaza la nivelul esofagului sunt controlate prin sistemul nervos vegetativ extrinsec (impulsuri parasimpatice inegale). Daca esofagul este denervat, atunci apare relativ rapid paralizia esogafului, paralizie se ce instaleaza definitiv in partea superioara si temporar in partea sa inferioara.

Partea superioara este alcatuita din musculatura striata ce este dependenta de stimulul nervos stomatic ce asigura si rolul nutritiv pentru musculatura striata si este temporara pentru musculatura partii inferioare ce este neteda pt ca lipsa enervatiei extrinseci este suplinita de sistemul nervos nervos vegetativ a tubului digestiv prin plexurile nervoase Missener si Averbad.Rolul sfincterului esofagian superior este de a impiedica interdigestive cand este contractat intrarea aerului in esofag pt a impiedica fenomenul de aerofaringie si de a impiedica revenirea alimentelor din esofag in faringe dupa ce timpul faringian s-a finalizat.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.