Tipologia formelor de organizare a agriculturii pe plan mondial

Trimis la data: 2010-05-02
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 14
Nota: 9.90 / 10
Downloads: 5
Autor: Ioana Butnariu
Dimensiune: 36kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
5.2. Tipologia formelor de organizare a agriculturii pe plan mondial
Desi agricultura este mai putin omogena decat industria in privinta organizarii economico-sociale si exista o mare diversitate de modele pe plan mondial, se mentin tipuri si forme traditionale de unitati agricole care se armonizeaza cu cele moderne, creand sisteme nationale complexe si coerente, viabile din punct de vedere economic.Principalele forme de organizare economica in agricultura sunt: micile gospodarii taranesti, exploatatiile (fermele) familiale, firmele agroalimentare (corporatii sau societati), cooperativele agricole, asociatiile producatorilor agricoli etc.

Cursuri similare:

5.2.1. Micile gospodarii taranesti
Mica gospodarie taraneasca este forma primara dominanta de productie si consum in tarile in curs de dezvoltare, care asigura familiei, integral sau partial, necesarul de hrana. Micile gospodarii taranesti au suprafete pana la un hectar in Africa, 2-5 hectare in America Latina, circa doua hectare in Orientul Apropiat .

In tarile in curs de dezvoltare micile gospodarii taranesti au un rol important in eradicarea foametei si ocuparea fortei de munca, ele asigurand cea mai mare parte din necesarul de hrana a Lumii a Treia. Problemele micilor gospodarii taranesti sunt comune tuturor regiunilor in curs de dezvoltare, in special lipsa factorilor de productie in Africa, penuria de pamant in Asia si Orientul Apropiat, regimurile funciare in tarile Americii Latine etc.

Dificultatile micilor agricultori sunt evidente si in privinta comercializarii produselor, precum si a preturilor ce le obtin pentru produsele vandute, in raport cu preturile inputurilor achizitionate. Cu toata lipsa de pamant si de capital, micii agricultori din unele tari substituie acesti factori cu munca si reusesc sa practice sisteme de productie intensive si superintensive, cu o productivitate ce depaseste pe cea a marilor exploatatii din zonele mai fertile ale Lumii a Treia.

Urbanismul galopant din tarile in curs de dezvoltare a dus la cresterea puternica a cererii de alimente, dar micile gospodarii nu pot face fata acesteia. FAO a elaborat cu trei decenii in urma mai multe programe si a aplicat numeroase proiecte de dezvoltare rurala. Astfel, programul "Agricultura africana in viitorii 25 de ani" a cuprins numeroase masuri de dezvoltare a productiei agricole si de protectie a mediului, si a venit in sprijinul micilor gospodarii in patru directii: a) stimularea producerii unor excedente comercializabile; b) acordarea de credite in vederea achizitionarii de factori de productie; c) organizarea unor institutii pentru promovarea si dezvoltarea agriculturii; d) dezvoltarea infrastructurilor de productie, distributie si comercializare.

Programele FAO si ale comunitatii internationale au urmarit ameliorarea sistemului de productie pe baza participarii familiei de agricultori. in acordarea creditelor sunt favorizati micii agricultori proprietari de pamant, precum si cei care il exploateaza prin arendare sau inchiriere. Programele de sprijin a micilor agricultori promoveaza dezvoltarea integrata a agriculturii du alte activitati economice, inclusiv servicii si protectia mediului in vederea cresterii veniturilor populatiei rurale. Cu toate ca micile gospodarii au un rol stabilizator asupra mediului si pot dezvolta legaturi de cooperare in amonte si aval, viabilitatea lor este limitata. Fara politici de orientare si sustinere a dezvoltarii integrate, micile gospodarii nu reusesc sa utilizeze eficient resursele naturale si de forta de munca din anumite regiuni ale lumii si zone agricole improprii pentru fermele moderne.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.