Tipologia riscurilor bancare

Trimis la data: 2009-06-21 Materia: Finante-Banci Nivel: Facultate Pagini: 14 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Natalia Arete Dimensiune: 33kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Dezvoltarea pietelor financiare, facilitata de explozia tranzactiilor cu produse derivate si de dezvoltarea tehnologiei informatiei a determinat trei tendinte importante:Cresterea expunerii la riscul de piata si de intermediere ca o consecinta a dezvoltarii activitatilor de trading (mai ales a produselor derivate pe pietele Over The Counter)Continuarea activitatii clasice de gestiune activ-pasiv si aparitia unor noi situatii de risc.Cercetarea statistica a permis modelarea riscului de piata si mai recent a celui de credit.
Referate similare: Nu exista cursuri similare

Tendinta de incorporare a creantelor bancare in titluri (titlurizare) permite cresterea gradului de negociabilitate a contractelor financiare pe piata. Astfel, operatiuni bilaterale la origine au inceput sa faca obiect al tranzactiilor intre mai multe parti. Pretul de piata determina o reevaluare zilnica a activelor si pasivelor bancare.In acest mod riscul de piata creste in importanta pentru institutiile bancare.Riscurile de piata se manifesta atat la nivelul bilantului cat si pentru operatiunile extrabilantiere ale bancilor comerciale.
Fluctuatiile de pret pe piata se transforma in risc pentru banca atunci cand afecteaza pozitiile deschise ale bancii.

Luata izolat orice pozitie este deschisa si deci supusa variatiilor de curs, insa ceea ce conteaza este pozitia neta pe ansamblul bancii.
1.1.3. Riscuri de structura ale bilantului bancar Modificarea structurii ratelor dobanzii influenteaza marja bruta din dobanzi si corespunzator rezultatul obtinut din diferenta dintre dobanzile active si cele pasive. Riscul de structura al bancii apare din diferenta de maturitate a activelor (pe termen lung) si a pasivelor (pe termen scurt).

1.1.4. Riscul lipsei de lichiditate Pentru a-si mentine credibilitatea fata de clienti si de comunitatea financiara bancile trebuie sa probeze in permanenta un grad corespunzator de lichiditate. Pentru a raspunde obiectivului de lichiditate, gestionarea intrarilor si a iesirilor de fonduri trebuie realizata asa incat sa existe in permanenta sufieciente lichiditati la nivelul institutiei bancare. Riscul lipsei de lichiditati se manifesta in urma necorelarii scadentelor dintre posturile de activ si cele de pasiv. In practica se manifesta fenomenul prelungirii scadentelor la active si a reducerii celor la pasive. Daca creditele si dobanzile nu sunt rambursate conform planului banca se confrunta cu nevoi de lichiditate pe termen scurt care trebuie finantate.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.