Tipuri constructive de recuperatoare de caldura

Trimis la data: 2010-01-08
Materia: Fizica
Nivel: Facultate
Pagini: 15
Nota: 9.91 / 10
Downloads: 0
Autor: Ileana_D
Dimensiune: 535kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Criteriile principale de clasificare a recuperatoarelor sunt dupa felul transferului de caldura de la gaze la perete si dupa natura materialului de con-structie.
Dupa felul transferului termic recuperatoarele pot fi :
- convective, la care transferul de caldura de la gaze la perete are loc, preponderent, prin convectie ;
- prin radiatie, la care acest transfer se face, mai ales, prin radiatie.
Dupa natura materialului din care sunt construite recuperatoarele pot fi:
- metalice, care sunt construite din produse metalice (tevi, table, piese turnate);
- ceramice, care sunt inzidite din produse refractare.

Cursuri similare:

La aceste recuperatoare suprafata de transfer termic este constiAZtuita din peretii unui fascicul de tevi, cele doua fluide circuland unul printre tevi, iar celalalt prin tevi. Tevile sunt din otel carbon obisnuit sau din otel aliat, cu proprietati refractare, laminate. Sortimentul dimensional cuprinde diametre intre 15 si 100 mm si grosimi de perete intre 1,5 si 5 mm. AsamAZblarea tevilor cu placile tubulare se face prin sudare sau mandrinare, ofeAZrind o buna etansare. Asamblarea placilor tubulare frontale cu carcasa laAZterala se face cu suruburi, etansarea realizandu-se cu garnituri din azbest legatura dintre una dintre placile frontale cu carcasa se face prin intermediul unor compensatoare de dilatare, elastice.

Recuperatoarele din tevi de otel se folosesc la diverse cuptoare de incalzire. Temperatura maxima de intrare a gazelor in recuperator este in jur de 900ºC, iar aerul se preincalzeste la maximum 600ºC. Din cauza semifabricatelor uzuale folosite la construirea lor precum si a tehnologiei de executie relativ simple, acest tip de recuperatoare este destul de raspandit.
Recuperatoarele din tevi se realizeaza cu curenti incrucisati, cu doua sau patru ramuri de incrucisare, de obicei in contracurent. Pot fi amplasate in canale de fum verticale si orizontale.

Recuperatoarele amplasate in canale de fum verticale se prezinta in doua tipuri constructive de baza :
-cu tevile verticale, prin ele circuland gazele, iar aerul, in curenti incrucisati, printre tevi (fig.7.7.) ;
Primul tip este propriu recuperatoarelor mari, iar al doilea mai mult recuperatoarelor mici (asociate cuptoarelor mici), acestea putand fi amplasate deasupra cuptorului. La recuperatoarele mari, de primul tip, circulatia gaAZzelor se face, de regula, de sus in jos, iar la celelalte, evident, in sus.

Recuperatoarele amplasate in canale de fum orizontale au tevile montate in pozitie verticala, formand de obicei numai doua ramuri de incrucisare. Si aici sunt doua tipuri de baza :
- recuperatoare cu tevi drepte (fig.7.9.), la care fasciculele de tevi ce formeaza cele doua ramuri comunica, la partea inferioara, printr-o cutie de distributie, cutiile colectoare, de intrare si iesire a aerului, fiind la partea su-perioara.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.