Tipuri de contracte bursiere

Trimis la data: 2010-05-23
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 16
Nota: 9.95 / 10
Downloads: 0
Autor: Iulia Micu
Dimensiune: 61kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Pe piata financiara se realizeaza tranzactii cu valori mobiliare (actiuni si obligatiuni) insa pe langa aceste valori mobiliare primare, pe marile piete financiare ale lumii se tranzactioneaza si valori mobiliare derivate (contracte futures, optiuni, etc - tranzactii la termen), numite in acest sens intrucat acestea reprezinta contrate ce au ca suport titlurile de valoare clasice. De regula, valorile mobiliare derivate se tranzactioneaza la bursele de valori (in cazul contractelor avand ca suport indici bursieri sau valori mobiliare) sau la burse de marfuri sau burse specializate (in cazul contractelor avand ca activ suport marfuri sau active financiar-bancare).

Cursuri similare:

Bursele de marfuri s-au bucurat de un interes deosebit, inca de la aparitia lor, din partea marelui public, reprezentand pentru unii o speranta de imbogatire rapida iar pentru altii solutia in cautarea unei certitudini asupra viitorului apropiat sau indepartat. Procesul de dematerializare a marfii a constituit primul mare pas spre tranzactiile futures si options. Fluctuatiile ample si neanticipate ale preturilor pe pietele spot, impreuna cu puterea limitata a participantilor la aceste piete, au fost factori favorabili in aparitia tranzactiilor forward si futures.

Exista o serie de tipuri de contracte bursiere :
-Contractul spot
-Contractul forward
-Contractul futures
-Contractul options.

1.1. Contractul spot
Este un contract de vanzare cumparare a carui executie are loc, teoretic, dupa incheierea lui. Practic, este executat in termen cuprins intre 24 ore si 10 zile bancare si presupune livrarea obligatorie a marfii. Marfa ce sta la baza contractului spot este:
a)la vedere (adica exista)
b)disponibila, nu este grevata de vreo obligatie (de exemplu, gajul)
c)prezenta, se afla intr-un depozit agreat de bursa
Pretul de executie al contractului este cel stabilit in momentul incheierii tranzactiei.

1.2. Contractul forward
Reprezinta o negociere privata in care vanzatorul si cumparatorul convin asupra unui pret pentru o marfa care urmeaza sa fie livrata in viitor. Un exemplu de contract forward il constitue cumpararea unui automobil nou. Exista posibilitatea ca dealerul sa nu aiba masina pe care o doriti, caz in care el poate comanda masina la fabrica. Dar, inainte de a comanda masina la fabrica, dealerul va dori sa incheie un contract forward cu dumneavoastra, pentru a cumpara masina la o data in viitor si la un pret specificat in contract. Este un exemplu cum printr-un contract forward se poate bloca un pret, pentru ca, desi pretul masinii va creste fata de pretul din contract, la livrare nu se va plati decat pretul stabilit anterior.

1.3. Contractul futures
Aparute cu peste o suta de ani in urma, contractele futures au cunoscut o expansiune fulminanta in lumea financiara a sfarsitului de secol XX, volumul de tranzactionare al acestora depasind in prezent pe plan mondial orice alte produse bursiere. Desigur, riscul asumat intr-o asemenea tranzactie exista si nu poate fi ignorat. Cu cat el este mai mare, cu atat sporesc sansele de castig, pe de o parte, dar si cele de pierdere, pe de alta. Insa marea diversitate a acestor produse derivate (se numesc astfel deoarece au intotdeauna la baza un activ suport - devize, rate ale dobanzii, indici bursieri etc) si mai ales flexibilitatea lor permit investitorilor nu doar reducerea substantiala a riscului pe care il presupune tranzactionarea unui astfel de produs, ci in unele cazuri, chiar evitarea lui, bineinteles in cadrul unor strategii bine puse la punct teoretic si corect aplicate in practica.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.