Tipuri de derivate financiare

Trimis la data: 2010-06-04
Materia: Economie
Nivel: Facultate
Pagini: 22
Nota: 9.90 / 10
Downloads: 0
Autor: Florina Ghinea
Dimensiune: 43kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Contractele forwards sunt contracte la termen ferm, nestandardizate din punct de vedere al cantitatii, calitatii si pretului activului-suport. De asemenea data scadentei este convenita intre parti iar marimea contractului se stabileste in functie de natura tranzactiei si de necesitatile partilor. Contractul forward este o intelegere privata intre doi parteneri care de obicei se cunosc, obiectul contractului putand fi orice marfa sau orice activ financiar pentru care cei doi isi manifesta interesul. In momentul incheierii unui contract forward, nu se solicita plata unei sume de bani ca si garantie, profiturile si pierderile sunt lichidate cash la expirarea contractului .

Cursuri similare:

Contractele futures se pot defini ca un angajament standardizat de a cumpara sau vinde un anumit activ financiar la o data viitoare si la un pret stabilit in momentul incheierii tranzactiei; contractul futures implica deci stabilirea activului ce sta la baza contractului, a cantitatii ce trebuie livrate, a pretului si scadentei. La baza aparitiei contractelor futures au stat contactele forward.

In cazul unui contract futures, cumparatorul si vanzatorul contractului nu se cunosc intre ei, ci doar stiu piata pe care se desfasoara tranzactia. Nu ei hotarasc activul suport care face obiectul contractului ci de bursa care ofera contractul in mod standardizat.

Bursa specializata stabileste precis calitatea sau caracteristicile activului suport, precum si diferentele de pret ce urmeaza sa fie calculate in cazul in care nu se livreaza activul suport standard, ci un activ suport asemanator de o calitate inferioara. La incheierea contractului se cere fiecarei parti depunerea unei sume de bani numita marja sau garantie. De obicei, scadenta contractelor futures nu depaseste 12 luni.

Siguranta tranzactiilor pe piata futures este asigurata prin reglementarea si organizarea specifica a pietei derivatelor financiare in care institutia centrala este Casa de Compensatie (clearing house). Aceasta institutie cheie a pietei derivatelor financiare indeplineste doua functii principale : asigura integritatea financiara a tranzactiilor prin garantarea respectarii obligatiilor contractuale de catre membrii Casei de Compensatie;ofera posibilitatea lichidarii anticipate a pozitiilor detinute de participantii la tranzactiile de pe aceasta piata.

Spre deosebire de contractele forwards, contractele futures nu prezinta riscul insolvabilitatii, prin functionarea casei de compensatie, a depozitului de garantie si apelul la marja. Practic, Casa de Compensatie ia pozitie in contrapartida atat cu cumparatorul, cat si cu vanzatorul, rezultand pentru ea o pozitie neta neutra si fara risc. Activitatea de clearing a tranzactiilor contribuie la indeplinirea a trei functii esentiale ale bursei de valori.

In primul rand, este mentinuta lichiditatea pietei, deoarece toate pozitiile pot fi compensate de catre investitor prin angajarea ulterioara a unei pozitii opuse. Astfel, daca un investitor este long pe un titlu ca urmare a cumpararii unui contract, partea opusa in contractul sau este casa de compensatie. Deci, daca investitorul respectiv vrea sa-si lichideze pozitia (sa se elibereze de obligatie), atunci el trebuie doar sa vanda bursei de valori acel contract. Aceasta pozitie de compensare elibereaza investitorul respectiv de orice alta obligatie contractuala, fara sa fie nevoit sa ia legatura cu partenerul initial al contractului.

In al doilea rand, daca trebuie sa aiba loc livrarea titlurilor stipulata de contract (max. 5% dintre contractele futures au ca si consecinta livrarea), procesul este mult mai simplu cand partea opusa este casa de compensatie. Investitorul care vrea sa faca livrarea titlurilor anunta casa de compensatie iar aceasta, la randul sau, anunta investitorul care cea mai veche pozitie long (contract de cumparare) ca va avea loc livrarea. Nici unul dintre investitorii care au detinut contractul de-a lungul existentei sale, long sau short, nu este implicat in nici un mod.

In al treilea rand, daca una din partile implicate intr-un contract futures nu isi achita obligatiile dintr-un motiv oarecare, executarea contractului este garantata de catre casa de compensatie, pentru ca acum ea este partea opusa in acea tranzactie.
La BMFMS, organismul care asigura finalizarea si garantarea contractelor futures este Casa Romana de Compensatie.

Operatorii de pe piata futures se pot clasifica, in functie de scopul urmarit in :hedgeri, investitori in alte active care se protejeaza printr-un contract futures impotriva pierderii generate de fluctuatia pretului initial;arbitrajori, care spera sa obtina castig din diferentele de pret de pe piete diferite sau din momente diferite;speculatori, care isi asuma riscuri importante pentru a obtine profit din fluctuatia pretului contractelor futures.

In general investitorul va deschide o pozitie "long", adica va cumpara un contract futures, atunci cand estimeaza o crestere a preturilor la termen sau o pozitie "short", de vanzare a unui contract futures, atunci cand prevede o scadere a pretului in viitor.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.