Tipuri de memorie

Trimis la data: 2010-12-01
Materia: Comunicare
Nivel: Facultate
Pagini: 11
Nota: 9.98 / 10
Downloads: 0
Autor: Antonia Dumitrescu
Dimensiune: 31kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Pozitia activa a receptorului in procesul comunicarii este determinata, in mare masura, de faptul ca mintea sa, atunci cand recepteaza un mesaj, nu este o coala alba de hartie. In mintea fiecarui om sunt stocate amintiri de diverse feluri, experiente, opinii, dorinte mai mult sau mai putin constiente. In lumina acestor opinii, experiente si dorinte deja existente este perceput orice stimul, este decodat si evaluat orice mesaj, sunt formulate raspunsuri cognitive. Or, toate aceste elemente ce dau continut mintii umane sunt stocate in memorie. In absenta memoriei ar fi imposibile procese precum perceptia, recunoasterea, discriminarea, decodarea, categorizarea, intelegerea sau rationarea, procese constitutive actului de comunicare.

Cursuri similare:

Tipuri de memorie. Datorita manierelor diferite in care intervine in derularea proceselor cognitive si de comunicare, psihologii au distins intre mai multe tipuri de memorie: senzoriala, de scurta durata, de lunga durata, memorie episodica (narativa), semantica etc. In prima parte a acestui curs ne vom ocupa de precizarea specificului celor mai importante tipuri de memorie.

(A1)Memoria senzoriala este acel tip de memorie care permite unui stimul sa fie receptat suficient timp pentru a putea fi sesizat, oferindu-i acestuia in plus posibilitatea sa persiste cateva secunde si dupa ce-si inceteaza actiunea. Un anume tip de memorie senzoriala ii corespunde fiecarui simt; astfel, avem o memorie iconica (vizuala), una ecoica (auditiva), o memorie tactila, o memorie a gusturilor si una a mirosurilor. Vom spune cate ceva despre cele mai importante forme de memorie senzoriala, cea iconica si cea ecoica.

Pusa in evidenta prin diverse experimente, memoria iconica are rolul de a asigura intervalul necesar intr-un act de perceptie pentru a fi extrase caracteristicile fizice ale stimulului. Acest tip de memorie intervine doar atunci cand stimulului dispare din vedere pentru scurt timp sau atunci cand clipim, asigurand o persistenta a stimulului de pana la 30 de milisecunde. "Un stimul de scurta durata este prelungit in memorie pentru a-i putea extrage caracteristicile fizice semnificative care vor constitui inputuri pentru unele procesari ulterioare.

S-ar putea chiar presupune ca durata memoriei iconice, senzoriale - in general - corespunde rastimpului necesar pentru activarea detectorilor de trasaturi" . Atunci cand stimulii persista mai mult timp, memoria iconica nu mai intervine deoarece detectorii au suficient timp pentru a sesiza trasaturile. O persistenta ceva mai lunga o pot avea stimulii auditivi precari; datorita memoriei ecoice, un stimul auditiv poate fi prelungit pana la 1,5-2 secunde. Aceasta persistenta mai mare a stimulilor auditivi a fost explicata prin anatomia analizatorului auditiv care permite o receptionare mai lenta a stimulului corespunzator .
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.