Topirea cu fascicul de electroni

Trimis la data: 2010-01-17
Materia: Fizica
Nivel: Facultate
Pagini: 16
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Liliana_L
Dimensiune: 53kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Instalatiile de topire cu fascicul de electroni functioneaza pe principiul transformarii in caldura a energiei unui fascicul de electroni accelerati intr-un camp electric, la contactul cu suprafata obiectului de incalzit. Crearea si accelerarea fascicolului de electroni este posibila numai in vid inaintat (10-3 - 10-5 Pa). Electronii emisi prin efect de termoemisie de catodul tunului electronic sunt accelerati datorita diferentei de potential U si au o energie cinetica:

Cursuri similare:

Daca obiectul de incalzit are un potential nul fata de anodul accelerator, o parte din electronii fascicolului intra in reteaua cristalina a acestuia sau in structura lichida a topiturii. In acest fel, energia cinetica a electronilor se transforma in energie termica de miscare a particulelor obiectului. Cealalta parte a electronilor sufera ciocniri elastice cu atomii obiectului si ajung la peretele pus la pamant al camerei, si ciocniri neelastice cedand atomilor o parte din energia lor. In ambele cazuri, acesti electroni denumiti reflectati, poarta in ei o parte insemnata de energie.

De pe suprafata corpului, electronii fascicolului scot o anumita cantitate de electroni secundari, a caror energie nu depaseste 100 eV. Energia electronilor emisi in corpul incalzit, prin efect de termoemisie, este neglijabila.
In fine, o mica parte a energiei electronilor care bombardeaza corpul se consuma pentru crearea de radiatii Roentgen. Ca urmare randamentul electric al tunului electronic este:

Plasma este starea gazoasa, compusa din particule cu sarcini electrice pozitive si negative, intr-o astfel de proportie incat sarcina electrica totala este egala cu zero. Electronii putandu-se misca liber, gazul de plasma poate transmite curentul electric.Starea de plasma se obtine prin actiunea luminii, a descarcarilor electrice sau prin incalzire la o temperatura inalta, fiecare din cauzele de mai sus determinand ruperea electronilor din atomi si transformarea acestora din urma in ioni (ionizare).

Plasma reprezinta deci un spatiu plin de gaze, la temperatura foarte ridicata, care nu contine nici o sarcina spatiala, dar care dispune de o conductivitate foarte buna. Eficienta termica a procesului de topire cu plasma este caracterizata de randamentul termic total ist, egal cu raportul dintre consumul de caldura necesar pentru topirea metalului si puterea arcului electric. Consumul de caldura pentru topire va fi:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.