Totul despre dreptul afacerilor

Trimis la data: 2014-03-31
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 51
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: alexandra_16d
Dimensiune: 79kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Raporturile sociale sunt reglementate de un ansamblu de norme juridice care au drept scop ca sa faca posibil schimbul de bunuri si servicii fara ca sa aduca atingere valorilor fundamentale ale societatii. Acest ansamblu de reguli constituie dreptul privat care, dintr-o anume perspectiva, este divizat in doua mari ramuri: dreptul civil si dreptul comercial.
Dreptul civil, ca ramura a dreptului privat, reglementeaza raporturile juridice civile, care sunt raporturi sociale cu continut patrimonial sau personal nepatrimonial, stabilite intre parti care au o pozitie juridica egala.

Cursuri similare:

Dreptul comercial reglementeaza numai un anumit gen de raporturi patrimoniale stabilite intre parti egale juridic. Denumirea drept comercial sugereaza ideea unui ansamblu de norme juridice care privesc comertul. Desi o asemenea circumscriere a sferei dreptului comercial este in mare masura corecta, pentru a intelege sensul acestei notiuni este necesara o analiza a notiunii de "comert" din mai multe puncte de vedere: etimologic, economic si juridic.Etimologic, termenul de "comert" provine de la latinescul commercium, care este o juxtapunere a cuvintelor cum si merx, ceea ce inseamna "cu marfa".

In sens economic, comertul este acea activitate care are ca scop circulatia bunurilor de la producator la consumator. In aceasta acceptiune, comertul consta in operatiunile efectuate din momentul producerii marfurilor si intrarii lor in circulatie, pana la momentul ajungerii acestora la consumatori. Aceste operatiuni sunt realizate de comercianti, care sunt agenti economici diferiti de producatorii de marfuri. Pornind de la aceasta abordare, s-ar putea spune ca dreptul comercial reglementeaza interpunerea si circulatia marfurilor de la producatori la consumatori.

In sfarsit, in sens juridic, notiunea de comert cuprinde nu numai operatiunile de interpunere in circulatia marfurilor, pe care le realizeaza comerciantii, ci si operatiunile de producere a marfurilor, prin transformarea materiilor prime, a materialelor si obtinerea unor produse de o valoare mai mare, de catre fabricanti. Totodata, comertul cuprinde si executarea de lucrari si prestarea de servicii. Pe cale de consecinta, dreptul comercial reglementeaza activitatea comerciala definita ca o activitate de producere si circulatie a marfurilor, precum si de executare de lucrari si prestare de servicii.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.