Traductoare de proximitate

Trimis la data: 2009-08-10
Materia: Electotehnica
Nivel: Facultate
Pagini: 12
Nota: 8.57 / 10
Downloads: 3
Autor: Dariana
Dimensiune: 181kb
Voturi: 2
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Lucrare de licenta despre Traductoare de proximitate
In general (in sens larg) proximitatea exprima gradul de apropiere dintre doua obiecte, dintre care unul reprezinta sistemul de referinta.
Se poate realiza controlul pozitiei unui obiect care se deplaseaza, fara contact intre acesta si referinta. In categoria masurarilor de proximitate intra :
- sesizarea capetelor de cursa ;
- sesizarea interstitiului dintre suprafete ;
- sesizarea prezentei unui obiect in campul de lucru etc.

Cursuri similare:

Lucrare de licenta despre Traductoare de proximitate
Traductoarele de proximitate au de regula o caracteristica de tip releu, marimea de iesire avand variatii discrete (" tot sau nimic ") discerne intre doua valori care reprezinta (conventional) prezenta sau absenta corpului controlat.

Aceasta particularitate conduce la realizarea compacta a traductorului, elementul sensibil si adaptorul (ES + AD) fiind plasate in aceeasi unitate constructiva.

5.1 Traductoare inductive de proximitate
Schema de principiu a acestui traductor este data in figura 5.1. Detectorul are rolul de a converti informatia asupra pozitiei unui obiect metalic (in raport cu fata sensibila) in semnal electric. Blocul adaptor prelucreaza semnalul electric de la iesirea detectorului si comanda un etaj final cu iesire pe sarcina de tip releu. Blocul de alimentare furnizeaza tensiunea necesara circuitelor electronice.

Oscilatorul din blocul-detector intretine, prin campul magnetic alternativ, oscilatiile in jurul bobinei ce formeaza (impreuna cu miezul de ferita) fata sensibila a detectorului.
Cand un obiect metalic (cu proprietati feromagnetice) intra in campul magnetic al detectorului, in masa metalului apar curenti Foucault care genereaza, la randul lor, un camp magnetic de sens opus campului principal pe care il atenueaza puternic si ca urmare blocheaza oscilatiile.

Caracteristicile de functionare ale traductorului pot fi apreciate in functie de valorile cotelor utile, notate in figura 5.2 prin: e - grosimea ecranului metalic (grosimea obiectului detectat); - latimea ecranului; L - lungimea ecranului; x - distanta de la marginea ecranului la centrului fetei sensibile; y - acoperirea fetei sensibile de catre ecranul metalic; z - distanta de la ecran la fata sensibila; zN - distanta nominala de detectie (sesizare).

Principalele caracteristici functionale:
a) Zona de actiune,[2] delimitata de valorile [ 3 ... 40 ] mm, este cuprinsa intre curba de anclansare (oprirea oscilatiilor) si curba de declansare (pornirea oscilatiilor);

b) Distanta utila de detectie - , influentata puternic de natura si dimensiunile obiectului (ecranului), cat si de variatia temperaturii, a tensiunii de alimentare si de dispersiile campului magnetic (din fabricatie).

c) Fidelitatea reprezinta toleranta preciziei de reperare a punctelor de oprire si pornire a oscilatiilor, cand se mentin constanti urmatorii parametri : distanta, sensul si viteza de deplasare, temperatura si tensiunea de alimentare.

d) Histerezisul reprezinta cursa (distanta) dintre punctele de oprire si de pornire a oscilatiilor in aceleasi conditii (figura 5.3).

e) Durata impulsului de iesire, determinata de viteza deplasarii ecranului (obiectului) si dimensiunile acestuia.

Constructiv traductoarele inductive de proximitate se realizeaza in doua variante:
1) cu fata sensibil inclusa frontal sau lateral in corpul propriu-zis al traductorului ;
2) cu fata sensibil separata si legata prin cablu flexibil de corpul traductorului.

5.2. Traductoare magnetice de proximitate
Aceste traductoare au o constructie simpla si sunt formate dintr-un contact intrerupator (releu de tip Reed) plasat pe un brat al unei carcase sub forma de " U " si un magnet permanent fixat pe celalalt brat.Trecerea unui obiect metalic printre bratele detectorului (carcasei) modifica liniile de forta ale magnetului (le ecraneaza) si ca urmare contactul releului isi schimba starea - figura 5.4. Exista variante constructive la care obiectele magnetice pot actiona direct asupra releului.

Observatie: Cand viteza de deplasare a magnetului mobil depaseste 10[ m/s ] - distanta nominala de actionare se reduce cu un coeficient (0,7... 0,9) in functie de viteza de lucru.

5.3. Elemente sensibile capacitive pentru traductoare de proximitate
In cazul traductoarelor capacitive de proximitate elementul sensibil este format dintr-un condensator care face parte dintr-un circuit oscilant. Prezenta unui material conductor sau dielectric cu permitivitatea >1, la o distanta in raport cu fata sensibila a detectorului, modifica capacitatea de cuplaj si amorseaza oscilatiile, figura 5.5.

Functionarea este diferita in raport cu natura obiectului controlat.
a) La detectia materialelor conductoare, obiectul a carui pozitie este controlata formeaza cu fata sensibila un condensator a carui capacitate creste odata cu micsorarea distantei Δx dintre obiect si fata sensibila.

b) La detectia materialelor izolante, fata sensibila este un condensator a carui capacitate creste, cu atat mai mult, cu cat premitivitatea dielectrica ( ) a obiectului controlat este mai mare.
Principalele surse de erori le reprezinta variatiile de temperatura.
Observatie: Pentru evitarea perturbatiilor, in cazul detectarii obiectelor metalice, acestea se leaga la pamant.

5.4 Elemente sensibile fotoelectrice pentru traductoare de proximitate
Functionarea acestora se bazeaza pe modificarea fluxului de radiatii care se stabileste intre o sursa (emitator) si un receptor, datorita prezentei obiectului controlat. Se disting doua variante constructive :

a) Element sensibil de tip bariera, la care emitatorul si receptorul sunt de o parte si de alta a obiectului controlat, figura 5.6.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.