Transformatoare de masura

Trimis la data: 2009-10-22
Materia: Fizica
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 9.82 / 10
Downloads: 0
Autor: Sorin_C
Dimensiune: 147kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Puterile pentru care se construiesc transformatoarele de masura sunt de la 5VA la cateva sute de VA.

Transformatoare de curent
Au infasurarea primara conectata in circuitul al carui curent trebuie masurat, iar la bornele secundare este conectat un consumator cu impedanta mica - un ampermetru, sau bobinele de curent a releelor.
Schema de conectare a unui transformator de curent

Cursuri similare:

Aceste erori depind atat de frecventa prin reactante cat si de sarcina transformatorului prin impedanta acesteia. Aceste abateri au valori cu atat mai mici cu cat impedantele Z2' si Z' sunt mai mici si cu cat R1m si X1m sunt mai mari.
Mijlocul cel mai utilizat pentru compensarea erorii de curent este acela de a realiza infasurarea secundara cu una sau mai multe spire mai putin decat corespunde raportul nominal. In afara de aceasta metoda sunt si altele in care se cauta marirea impedantei Z1m sau reducerea impedantei Z2' odata cu cresterea curentului I1.

In raport cu valoarea erorii de curent, transformatoarele pot avea urmatoarele clase de precizie: 0.2;0.5;1;3;10. Aceste numere reprezinta eroarea in procente din curentul nominal.
Eroarea de unghi se da in grade sexagesimale si este de 10,40 si 80 de minute pentru primele trei clase, pentru celelalte nu se limiteaza.
Aceste transformatoare se construiesc pentru curenti secundari de 1 si 5A si tensiuni de lucru de la 0,5 pana la 400 kV. Pana la 3kV se construiesc ca transformatoare uscate, iar pentru tensiuni mai mari, ca transformatoare in ulei.

Aceste transformatoare lucreaza intr-un regim apropiat de cel in scurtcircuit, solicitarea magnetica a miezului fiind cu valori intre 0,05...0,2T. Daca un transformator de curent ramane in gol, atunci are loc o magnetizare puternica a circuitului magnetic de catre curentul primar, ceea ce duce la o crestere mare a tensiunii secundare putandu-se astfel avaria transformatorul si accidenta personalul. De asemenea datorita acestui flux mare, circuitul magnetic se incalzeste puternic. Transformatoarele obisnuite au un dispozitiv de scurtcircuitare, cu care se scurtcircuiteaza mai intai barele secundare, numai apoi se deconecteaza aparatul de masura.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.