Transformatorul electric

Trimis la data: 2014-04-16
Materia: Electronica
Nivel: Facultate
Pagini: 48
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: steauandrei
Dimensiune: 1824kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Transformatorul electric este un aparat electromagnetic static, avand doua sau mai multe infasurari electrice cuplate magnetic care transforma parametrii (uzual curentul si tensiunea dar si numarul de faze) energiei electrice de curent alternativ.
Deci atat la intrare cat si la iesire intalnim aceeasi forma de energie (electrica) dar cu parametrii diferiti.
Transformatoarele electrice se pot clasifica dupa urmatoarele criterii:
Dupa destinatie:
Miezul de fier reprezinta circuitul magnetic al transformatorului prin care se inchid cu usurinta liniile campului magnetic produs de curentii electrici alternativi care strabat infasurarile.
Miezul de fier se realizeaza din foi de tabla din otel de transformator izolate intre ele cu lac izolant. Aceste foi de tabla poarta denumirea de tole. Pentru a obtine miezul de fier aceste tole se impacheteaza in sistemul tesut pentru a micsora spatiile de aer, deci pentru a micsora reluctanta circuitului magnetic. In figura l.l se reprezinta modul de asezare a tolelor prin reprezentarea a doua tole consecutive la impachetat.

Partile din miezul feromagnetic pe care se aseaza infasurarile se numesc coloane, iar portiunile de miez care inchid circuitul magnetic al coloanelor se numesc juguri. Dupa dispunerea coloanelor si a jugurilor se disting doua constructii de baza ale miezului: cu coloane (figura 1.2a) si, mai rar, in manta (figura 1.2b). Sectiunea transversala a coloanelor si jugurilor poate avea o forma patrata sau mai frecvent de poligon in trepte inscris intr-un cerc (figura 1.3), sectiunea jugului realizandu-se cu (5 15)% mai mare decat cea a coloanei, in scopul reducerii curentului si a pierderilor de mers in gol a transformatorului.

Strangerea pachetului de tole ce formeaza miezul feromagnetic se face in cazul transformatoarelor de mica putere cu ajutorul unor cilindri izolanti ce imbraca coloanele, folosind suruburi sau nituri nemagnatice, iar in cazul transformatoarelor de mare putere cu ajutorul unor buloane, piese profilate si tiranti izolate fata de tole.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.