Transmiterea sinaptica

Trimis la data: 2010-03-12
Materia: Biologie
Nivel: Facultate
Pagini: 8
Nota: 9.78 / 10
Downloads: 0
Autor: Marian_S
Dimensiune: 24kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Transmiterea informatiilor senzoriale de la receptori la centri nervosi se realizeaza printr-o inlantuire de neuroni care prin inlantuirea pe care o realizeaza stabilesc intre ei relatii de cortiguitate.
Neuronii nu vin in contact direct ci stabilesc intre ei un spatiu = SINAPSA.
Dupa mecanismul pe baza caruia functioneaza o sinapsa exista:
1. sinapse chimice - cu mecanism chimic de transmitere;
2. sinapse electrice - cu mecanism electric de transmitere

Cursuri similare:

1.In elementul presinaptic al unei sinapse chimice se gasesc numeroase mitocondrii care reprezinta sediul sintezei ATP, ATP necesar eliberarii energiei pentru sinteza mediatorului chimic sau transportul transmembranar al ionilor implicati in procesul de transmitere sinaptica.Tot in elementul presinaptic se gasesc veziculele sinaptice care sunt incarcate cu mediatorul chimic sintetizat fie in portiunea butonala a elementului presinaptic, fie in zona neuronului presinaptic in citoplasma acestuia.

Daca sinteza se realizeaza in soma, atunci el este stocat la acest nivel in asa-zise compartimente stabile de unde este eliberat la nevoie numai in situatiile in care sunt epuizate compartimentele labile.
Veziculele sinaptice se incarca cu mediatorul chimic si sunt pregatite pentru realizarea transmiterii sinaptice, a potentialului de actiune de la elementul presinaptic la cel postsinaptic.
2. in structura membranei elementului postsinaptic se gasesc niste molecule specializate functional care poarta denumirea de receptori care sunt dispusi in membrana in asa fel incat o traverseaza si au o portiune proeminenta in fanta sinaptica.

Acesti receptori din elementul postsinaptic au doua componente:
1. componenta de cuplare care proemineaza spre fanta sinaptica;
2. componenta ionofora care proemineaza in citoplasma elementului postsinaptic.. cand componenta ionofora este o enzima, ea se va activa in momentul in care componenta de cuplare a receptorilor se leaga de neurotransmitator. Odata activata enzima va fi implicata in sinteza unor substante care poarta numele de mesageri secundari. Mesagerul secundar va fi implicat intr-o serie de procese metabolice in interiorul celulei care reprezinta transpunerea in practica a informatiei aduse de neurotransmitator in elementul postsinaptic

Aceasta informatie in cazul fibrei musculare determina contractia fibrei musculare.Daca elementul postsinaptic al sinapsei este o celula secretoare, atunci mesajul purtat de mesagerul neurotransmitator se concretizeaza prin eliberarea de secretie de catre celula respectiva.
In cazul receptorilor metabotropi care lucreaza in continuare prin mesagerii secundari, mesagerii pot fi implicati in sinteza sau in degradarea receptorilor care se gasesc in membrana elementului postsinaptic.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.