Transportul si asternerea mixturilor asfaltice

Trimis la data: 2010-05-08
Materia: Transporturi
Nivel: Facultate
Pagini: 14
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 1
Autor: Cristi_L
Dimensiune: 683kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Transportul mixturilor asfaltice se realizeaza cu ajutorul autobasculantelor. Pe timp nefavorabil se recomanda acoperirea benei autobasculantelor cu prelate, iar in cazurile cand se lucreaza la temperaturi mai scazute sau distanta de transport este mare se recoAZmanda sa se foloseasca bene termoizolate sau prevazute cu dispozitive de incalzire.
Este necesar sa existe un numar suficient de masini pentru transportul continuu al mixturilor la asternere.
Asternerea mixturilor asfaltice pe stratul suport se face cu ajutorul unor utilaje speciale, numite repartizatoare-finisoare, a caror productivitate trebuie sa fie corelata cu capacitatea de productie a instalatiei de preparare.
In figura 6.21 este prezentat un repartizator-finisor pentru mixturi asfaltice.
In principiu, un repartizator-finisor este format din: sasiu automotor pe senile, un buncar in care se descarca autobasculantele, un alimentator construit dintr-o banda transportoare metalica, doua snecuri pentru repartizarea mixturii pe latimea benzii de executat, o grinda metalica vibratoare pentru realizarea precompactarii si o placa nivelatoare care este in general incalzita.

Exista mai multe tipuri de repartizatoare-finisoare. Unele sunt montate pe pneuri, altele pe senile. Latimea de asternere poate sa fie de pana la 4 m. Compactarea se realizeaza cu un dispozitiv de vibrare.
Repartizatorul-finisor este prevazut cu dispozitiv de reglare a grosimii mixturii asfaltice asternute cu ajutorul a doua palpatoare ce se deplaseaza pe doua fire de otel montate lateral si care asigura realizarea profilului dorit.
Viteza normala de deplasare a repartizatorului-finisor este de 8 ... 10 m/min, putandu-se asterne astfel 80 ... 200 t de mixtura asfaltica pe ora.

Dozajul de bitum ridicat conduce la obtinerea unor valori mai scazute pentru volumul de goluri (absorbtii de apa mai mici), realizandu-se un grad de compactare mai mare. Datorita procentului ridicat de liant, stabilitatea stratului rutier la temperaturi ridicate scade cu atat mai mult cu cat continutul de bitum este mai ridicat si consistenta sa mai scazuta.Granulozitatea si forma agregatelor influenteaza compactarea mai ales in cazurile cand aceasta se efectueaza la temperaturi mai scazute, constatandu-se ca mixturile asfaltice cu un procent ridicat de cribluri prezinta o rezistenta sporita la compactare, fata de mixturile asfaltice cu un continut redus de cribluri (fig. 6.22).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.