Transportul si distributia energiei electrice

Trimis la data: 2010-08-28 Materia: Transporturi Nivel: Facultate Pagini: 30 Nota: / 10 Downloads: 1
Autor: Carmen Antonescu Dimensiune: 95kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Dintre formele sub care se consuma energia, un loc deosebit il ocupa energia electrica, fapt dovedit si de cresterea continua a ponderii energiei primare transformata in energie electrica (peste 40%, in prezent).Avantajele deosebite pe care le prezinta energia electrica in raport cu alte forme de energie - poate fi obtinuta, cu randamente bune, din oricare alta forma de energie, poate fi transmisa rapid si economic la distante mari, se poate distribui la un numar mare de consumatori de puteri diverse, se poate transforma in alte forme de energie, in conditii avantajoase, este "curata", adica odata produsa nu este poluanta, se preteaza bine la automatizari, se poate masura cu precizie etc.
Referate similare: Nu exista cursuri similare

Deoarece energia electrica solicitata de consumatori nu poate fi stocata, ea trebuie utilizata chiar in momentul producerii sale. Aceasta conditie este indeplinita intrucat producerea, transportul, distributia si utilizarea energiei electrice sunt legate una de alta si decurg in cadrul unui ansamblu de insta-latii ce alcatuiesc sistemul energetic (SE), prezentat schematic in figura 1.1.
Prin sistem electroenergetic (SEE) sau sistem electric se intelege partea electrica a sistemului energetic, incepand cu generatoarele electrice pana la receptoarele electrice inclusiv.

In cadrul SEE, instalatiile de producere, transport distributie si utilizare a energiei electrice sunt interconectate intr-un anumit mod si au un regim comun si continuu de producere si consum a energiei electrice.Energia electrica necesara alimentarii consumatorilor din sistemele electroenergetice este produsa de generatoarele din centralele electrice, la nivel de medie tensiune (6-24) kV. Generatoarele sincrone transforma energia mecanica a motoarelor primare care le antreneaza (turbine cu abur, turbine hidraulice etc.)

in energie electrica. Pentru a obtine energia mecanica necesara antrenarii generatoarelor electrice se consuma o alta forma de energie (termica, hidraulica, nucleara, eoliana etc.). In concluzie, in centralele electrice, diverse forme de energie din resursele primare se transforma succesiv, cu ajutorul unor masini si agregate, in energie mecanica si ulterior in energie electrica.EP-energie primara; IP-instalatie primara; ITr-instalatie de transport; MP-masina primara; GS-generator sincron; CE-centrala electrica; SEV-statie de evacuare; LT-linie de transport; SD-statie de distributie; LD-linie de distributie; PT-post de transformare; CMT-consumator de medie tensiune; CMJ- consumator de joasa tensiune.

Legatura dintre sursele de energie electrica (generatoare) si consumatori este asigurata de instalatiile de transport si distributie a energiei electrice, adica de reteaua electrica (RE). Reteaua electrica este alcatuita din urmatoarele elemente principale: linii electrice aeriene (LEA) si in cabluri (LEC), statii si posturi de transformare, la care se adauga: baterii de compensare a puterii reactive, bobine de reactanta, rezistoare de limitare, elemente secundare etc.

Obiectul cursului il reprezinta instalatiile de transport si distributie a energiei electrice, adica reteaua electrica, cu toate elementele sale constructive si functionale, tinand seama ca aceste instalatii sunt parte componenta a SEE.Prezenta in SEE a instalatiilor de transport si distributie a energiei electrice este necesara din urmatoarele considerente:

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.