Tranzactii economice internationale - riscurile in tranzactiile comerciale internationale

Trimis la data: 2010-10-18
Materia: Comert
Nivel: Facultate
Pagini: 21
Nota: 9.76 / 10
Downloads: 0
Autor: Adina Ulete
Dimensiune: 86kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Mediul international de afaceri este influentat de evolutia contradictorie a economiei mondiale si de fenomene de instabilitate care caracterizeaza majoritatea economiilor nationale. In viata economica intervin multi factori si conditii a caror aparitie, manifestare si evolutie este greu de prognozat cu exactitate. Din acest motiv, tranzactiile economice internationale se desfasoara, in prezent, in conditii de risc si incertitudine. RISCUL ECONOMIC reprezinta o alternativa (cealalta fiind sansa) a conditiilor de finalizare a unei afaceri comerciale sau financiare.

Cursuri similare:

Din clasificarea anterioara, ne intereseaza riscurile care pot sa apara in contractele care se deruleaza pe plan extern. In scopul de a da o explicatie cat mai precisa a elementelor si conceptelor ce pot interveni sub aspectul tranzactiilor economice internationale, este necesara explicarea conceptului de risc comercial (respectiv risc economic). Astfel, prin RISC COMERCIAL se intelege posibilitatea ca un eveniment viitor si probabil sa provoace consecinte patrimoniale negative partilor la un contract comercial international, partea prejudiciata neputand trage la raspundere pe debitor. Daca aceste consecinte se produc, ele afecteaza gestiunea economica a intreprinderii prejudiciate, proportional cu gradul de nerealizare a incasarilor valutare scontate. Efectele riscului comercial se pot produce atat pe planul rezultatelor operatiunii de comert exterior, cat si, ca o consecinta a acestora, pe planul raspunderii persoanelor care au conceput, decis si realizat respectiva operatiune de comert exterior prejudiciabila. De aceea, in etapa negocierii contractelor comerciale externe trebuie sa se estimeze in permanenta riscul comercial, in vederea formularii si includerii in contract a clauzelor adecvate, cu caracter preventiv. In afacerile economice internationale protectia impotriva riscurilor trebuie sa ocupe un loc foarte important, tocmai datorita consecintelor lor negative asupra oamenilor de afaceri.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.