Tranzactii economice internationale - sistemul politicilor comerciale externe

Trimis la data: 2010-10-08
Materia: Comert
Nivel: Facultate
Pagini: 32
Nota: 9.75 / 10
Downloads: 0
Autor: Crisitna Milos
Dimensiune: 69kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Politica comerciala este una dintre componentele de baza ale politicii economice generale a fiecarui stat independent, vizand sfera relatiilor economice externe. Atribut al suveranitatii de stat, politica comerciala urmareste realizarea functiei externe a statului. Specificul relatiilor economice internationale face ca si reglementarile de politica comerciala sa fie adaptate in mod corespunzator, ceea ce determina existenta unor deosebiri importante intre acest tip de reglementari si alte masuri de politica economica ale statului respectiv. Reglementarile de politica comerciala vizeaza - in principal - exporturile, importurile si operatiunile de cooperare economica si tehnico-stiintifica, urmarind promovarea cu prioritate a intereselor nationale, folosirea relatiilor economice externe ca factor cat mai activ si eficient al cresterii economice.

Cursuri similare:

Cea dintai, functia de promovare, asigura impulsionarea acelor fluxuri comerciale (pe grupe de marfuri sau tari) care sunt avantajoase pentru tara respectiva, iar cea de a doua, functia de protectie, foloseste parghiile prin care se diminueaza sau chiar se elimina complet legaturile economice externe neavantajoase. In plus, se poate numara tot ca functie a unei politici comerciale juste realizarea unui echilibru dinamic in balanta comerciala si de plati si concomitent, sporirea rezervei valutare a statului, cu efecte macroeconomice conexe (mai ales monetare) benefice.

Reglementarile de politica comerciala se elaboreaza intr-o viziune strategica, urmarind - in principal - realizarea obiectivelor pe termen lung ale statului respectiv; aceasta neexcluzand insa posibilitatea folosirii unor reglementari cu caracter conjunctural sau care urmaresc obiective imediate. Pe termen lung, politica comerciala urmareste asigurarea unei contributii cat mai importante a comertului exterior si a cooperarii economice internationale, la cresterea economica, calitatea masurilor de politica comerciala putand determina o accelerare sau dimpotriva, o incetinire a ritmului cresterii economice din tara respectiva.

Pe termen scurt, obiectivele de politica comerciala pot fi extrem de diverse, deosebiri importante inregistrandu-se de la o tara la alta, sau chiar de la o etapa la alta in evolutia aceleiasi tari. Din aceasta grupa fac, de regula, parte reglementarile urmarind: imbunatatirea structurii schimburilor comerciale, restrangerea sau stimularea exporturilor ori a importurilor la anumite produse sau grupe de produse, modificarea orientarii geografice a schimburilor comerciale externe, imbunatatirea raportului de schimb, a cursului monedei nationale, sporirea incasarilor la Bugetul de stat sau echilibrarea Balantei comerciale (la finele unui an financiar).

In acelasi timp, fiind un domeniu de granita intre politica economica generala si politica externa, politica comerciala poate urmari si obiective (cum ar fi cele de natura politica sau militara) care depasesc sfera propriu-zisa a intereselor economice. In elaborarea politicii comerciale, statele suverane, ca subiecti ai relatiilor economice internationale adopta, in mod autonom reglementari proprii, care trebuie sa raspunda obiectivelor nationale de ordin strategic sau imediat.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.