Tranzactii si burse de marfuri

Trimis la data: 2010-07-07
Materia: Finante-Banci
Nivel: Facultate
Pagini: 3
Nota: 9.45 / 10
Downloads: 20
Autor: Relu Noica
Dimensiune: 8kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Piata financiara - reprezinta un spatiu economico-fianciar, unde se intalneste cererea si oferta de acrtive financiare. In acest sens, trebuie sa se studieze componentele si structura pietei financiare.
Din punctul de vedere al modului in care are loc transmisia posesiei titlurilor, piata financiara poate fi segmentata pe cele doua componente principale:
1. piata fianciara primara (piata primara);
2. piata financiara secundara (piata secundara).

Cursuri similare:

1. Piata primara - este o parte esentiala a activitatii financiare si ea semnifica acea parte a pietei de capital, unde se emit pentru prima data titlurile financiare. Altfel spus, orice emisiune de titluri financiare se realizeaza pe piata primara.
2. Piata secundara - este acea parte a pietei financiare unde se deruleaza tranzactiile de titluri, care au fost deja emise anterior. Altfel spus, in cadrul pietei secundare:

- au loc tranzactii financiare;
- se confrunta cererea cu oferta;
- se stabilesc preturile (cursurile) pe pietele segmentate.

Piata secundara se poate clasifica pe doua subcomponente, si anume:
a) piata bursiera;
b) piata extrabursiera.

a) Piata bursiera - este acel segment pe care sunt cotate toate titlurile financiare apartinand societatilor cu rezultate fianciare deosebite si care indeplinesc o serie de criterii de performanta minimale.

b) Piata extrabursiera - este acel segment al pietei financiare care tranzactioneaza actiunile societatilor ce nu indeplinesc criteriile minimale pentru a fi cotate la Bursa de Valori, dar care indeplinesc alte criterii de performanta stabilite pentru a accede pe piata extrabursiera. Este de obicei o piata bazata pe servicii electronice si pe un sistem electronic de tranzactionare. Din aceasta cauza ea mai este cunoscuta sub denumirea de piata OTC (Over the Counter - piata la ghiseu; piata electronica).

Segmentarea pietei financiare se poate realiza si tinand cont de caracteristicile investitionale ale pietei. Astfel, in acest sens exista doua concepte fundamentale:

1. Conceptul european - Conform acestui concept, piata financiara este impartita in:
a) piata de capital;
b) piata monetara.

a) Piata de capital - este acea componenta a pietei financiare, care caracterizeaza investitiile in titluri financiare pe termen mediu si termen lung, adica cu o durata mai mare de un an.
b) Piata monetara - este acel segment al pietei financiare, specific investitiilor financiare pe termen scurt, adica pe o perioada mai mica de un an.

2. Conceptul american - Sta la baza dezvoltarii pietei financiare in America si consta in segmentarea acesteia pe trei categorii:
a) piata de capital;
b) piata monetara;
c) piata ipotecara.

Piata ipotecara - se adauga ca si segment al pietei financiare, subliniind importanta pe care creditul o are in cadrul economiilor de consum.

Exista o serie de avantaje ce decurg din extinderea pietei financiare, care pot fi sintetizate astfel:
- un plus de lichiditate pentru societatile comerciale si un pret redus al lichiditatii;
- incurajarea dezvoltarii economiei pentru transparenta investitiilor;
- aparitia unor modalitati facile de finantare pentru agentii economici;
- incurajarea circulatiei banesti si a rentabilitatilor crescute.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.