Trasaturile metodei contabilitatii

Trimis la data: 2010-10-07
Materia: Contabilitate
Nivel: Facultate
Pagini: 14
Nota: 4.13 / 10
Downloads: 38
Autor: Manolescu Ana
Dimensiune: 31kb
Voturi: 3
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Trasaturile metodei contabilitatii sunt:
1.Dubla reprezentare a patrimoniului;
2.Dubla inregistrare a operatiunilor economico-financiare;
3.Inregistrarea operatiunilor economico-financiare in expresie valorica;
4.Principiul inregistrarii operatiilor economico-financiare pe baza documentelor justificative.

Cursuri similare:

1.Se concretizeaza in reflectarea elementelor de avere ale patrimoniului sub doua aspecte:sub aspectul utilitatii bunurilor, adica al destinatiei sau al alocarii in activitate economica a elementelor de avere patrimoniala pentru care se foloseste notiunea de activ (imobilizari corporale, necorporale, financiare);sub aspectul modului de dobandire al bunurilor (provenienta bunurilor), pentru care se utilizeaza notiunea de resurse (capital social, reserve, furnizori, creditori, credite bancare).

Dubla reprezentare poate fi scrisa sub forma ecuatiei: valoarea bunurilor economice = valoare surselor de provenienta.In cazul unui patrimoniu elementele se afla intr-o continua miscare si transformare in fazele circuitului economic ramanand, totusi, intr-un echilibru permanent in cadrul unitatii respective.

Astfel pot avea loc intrari si iesiri de bunuri sau de resurse, transformarea unor bunuri in altele, a unor resurse in altele. Echilibrul in care se afla elementele patrimoniale este evidentiat in contabilitate printr-o trasatura specifica metodei sale si anume, dubla inregistrare a operatiilor economice si financiare.

In primul rand dubla inregistrare este determinata de dubla reprezentare prin faptul ca in timpul miscarii si transformarii lor elementele patrimoniale nu inceteaza a fi privite sub dublu aspect.
In al doilea rand, dubla inregistrare este determinata de faptul ca miscarea si transformarea bunurilor economice in circuitul economic genereaza operatii economico- financiare de iesire dintr-o faza si intrare in alta faza, de trecere dintr-un lot de gestiune in altul.

Astfel, bunurile sub forma de materii prime si materii consumabile se transforma in semifabricate si produse finite care la randul lor isi schimba forma in creante (rezultate din vanzare), care ulterior prin incasare se transforma in disponibilitati banesti, cu ajutorul carora se procura materii prime. In cadrul acestui circuit, in care contabilitatea inregistreaza trecerea acelorasi valori dintr-o stare sau forma in alta, reflectarea valorilor economice respective se face de doua ori.

Astfel apare dubla inregistrare a operatiunilor in cauza, in sensul ca vechea faza se transpune in unul din termenii egalitatii care polarizeaza iesirile, iar noua faza constituie cel de-al doilea termen al egalitatii. Potrivit acestei trasaturi orice operatie economica este analizata ca un raport de echivalenta intre destinatia si provenienta sa, intre intrare si iesire, intre alocare si finantare.Dubla inregistrare confera contabilitatii posibilitatea sa reflecte in dinamica pe baza unui sistem coerent, cele doua aspecte ale dublei reprezentari.

2.Inregistrara in expresie valorica a patrimoniului presupune oglindirea concomitenta atat a laturei cantitative cat si a laturii calitative a patrimoniului. In contabilitate inregistrarea valorica in moneda nationala este obligatorie. Pentru operatiunile in valuta se utilizeaza cursul de schimb din ziua incheierii tranzactiei.
3.Inregistrare operatiunilor economico-financiare pe baza documentelor justificative, da forta probanta contabilitatii in raporturile juridice. Documentele angajeaza raspunderea persoanei care le-a intocmit si le-a vizat.

Activele imobilizate
Reprezinta active cu durata de utilizare mai mare de un an destinate sa serveasca o perioada indelungata activitatilor unitatii patrimoniale. Ele nu se consuma la prima utilizare. In functie de natura lor pot fi:

1.Imobilizari necorporale nu se concretizeaza in bunuri materiale ci in elemente patrimoniale de natura economico-financiara si juridica prin care se reflecta in contabilitate:cheltuielile de infiintare a unei firme, cheltuielile de cercetare-dezvoltare, de restructurare a personalului si capitalului, concesiunile, locatiile de gestiune, brevetele, licentele, marcile de fabrica si de comert, fondul comercial, programele informatice etc.

Cheltuielile de constituire sunt cheltuieli ocazionale de infiintare sau dezvoltarea persoanelor juridice;Cheltuielile de dezvoltare se refera la aplicarea rezultatelor cercetarii in scopul realizarii de produse si servicii noi sau imbunatatirii celor existente.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.