Tratarea apelor industriale

Trimis la data: 2010-05-18 Materia: Geografie Nivel: Facultate Pagini: 9 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Simona_D Dimensiune: 38kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Stabilirea originii si a caracteristicilor calitative ale apelor uzate necesita cunoasterea procesului tehnologic industrial pentru o proiectare judicioasa a statiilor de epurare. Deci este necesara cunoasterea originii principalilor afluenti si caracteristicilor lor principale pentru definirea modului de epurare. Reducerea debitelor de apa uzata necesita utilizarea unor tehnologii noi. Principalele substante nocive ale apelor uzate industriale sunt substantele organice (exprimate prin CBO5), substantele in suspensie, substantele toxice si metalele grele. Recuperarea substantelor valoroase din apele uzate are ca scop valorificarea acestora si reducerea substantelor nocive evacuate. Exista ape uzate industriale si ape uzate orasenesti. Cand acestea au debite mici, se recomanda epurarea lor in comun, dar aceasta solutie trebuie bine fundamentata.

Dar exista cazuri cand pentru apele uzate industriale sunt necesare materiale specifice si scumpe. De exemplu apele uzate industriale pot contine substante organice. Ori incarcarea organica a apelor la statiile de epurare poate provoca deranjamente in functionarea acestora, deoarece oxigenul este necesar proceselor aerobe, respectiv bacteriilor aerobe, care oxideaza substanta organica. Substantele in suspensie plutitoare (titei, uleiuri) impiedica absorbtia de oxigen pe la suprafata apei si deci autoepurarea, colmateaza filtrele pentru tratarea apei.

Substantele in suspensie care se depun pe fundul receptorului (a bazinului de acumulare) ingreuneaza tratarea apei. Acizii si alcalii conduc la distrugerea faunei si florei acvatice, a vaselor pentru navigatie.
Sarurile anorganice conduc la marirea salinitatii apei si, uneori, pot provoca cresterea duritatii, care produc depuneri pe conducte marindu-le rugozitatea si micsorand din capacitatea de transport, de transfer a caldurii la boilere. Ca de exemplu sulfatul de magneziu, bicarbonatii si carbonatii solubili.

Metalele grele (Pb, Cu, Zn, Cr etc.) au o actiune toxica asupra organismelor acvatice, inhiband si procesele de epurare (auto), CBO5 si CCO, sarurile de azot si fosfor (nutrienti) produc dezvoltarea rapida a algelor. Dar in ultimii ani procesele tehnologice industriale folosesc substante toxice noi (fitofarmaceutice, nitroclorbenzen, etc.) care se determina greu.
Substantele radioactive in apa receptorilor sunt stabilite prin legi.
Culoarea apei impiedica absorbtia oxigenului si fenomenul de fotosinteza in autoepurare.

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.