Trezoreria publica

Trimis la data: 2010-05-29
Materia: Finante-Banci
Nivel: Facultate
Pagini: 47
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Dana_S
Dimensiune: 785kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Conceptul de trezorerie publica este unul vechi, avandu-si originile in antichitate, cand pentru satisfacerea diverselor nevoi publice erau constituite si administrate fonduri in cadrul unor institutii speciale, care cu timpul s-au cristalizat in ceea ce azi numim trezorerie.
In Egiptul antic si in Babilon, Trezoreria se afla depusa in temple sau in palatul regal capatand caracteristici magice. In Grecia antica excedentul veniturilor asupra cheltuielilor este depus in temple, statul imprumutand bani la casa sacra din Atena, pentru a-si acoperi cheltuielile "extraordinare" si platind dobanda.
In Roma imperiala existau patru trezorerii diferite, specializate, perceperea impozitelor fiind arendata, in general, de specialisti in perceperea impozitelor. In Imperiul mijlociu a fost creat un fel de "minister de finante", o cancelarie imperiala centralizata, "fiscul" devenind treptat casieria publica unica. Pe ansamblu, epoca romana a cunoscut un anumit progres spre unificare a Trezoreriei Publice, insa o regresie a autonomiei sale in fata dezvoltarii puterii personale a "imperatorului".

Confuzia realizata intre Trezoreria publica si tezaurul personal al suveranilor, la care s-a adaugat amplificarea puterii publice si raritatea numerarului au condus la situatia din epoca feudala in care are loc o puternica fragmentare a operatiunilor de trezorerie.
Initial, feudalismul timpuriu nu excludea posibilitatea ca moneda publica sa fie administrata de catre persoane sau institutii private. De exemplu, vechii "intendenti generali" din Franta raspundeau de realizarea operatiunilor cu moneda publica, insa ei ramaneau proprietari ai acestor functii si isi "inchiriau" serviciile lor regalitatii.

De unde un anumit numar de practici eminamente pagubitoare, la ceea ce astazi numim finante publice: regulile varsarii impozitelor de catre "perceptori" reflectau faptul ca statul nu era creditat decat cu lungi intarzieri, trebuind deci sa apeleze la avansuri de la propriii sai incasatori. Acestia aveau deci interesul de a varsa impozitele cat mai tarziu posibil, constituindu-se in creditorii autoritatii centrale si beneficiind de dobanzile aferente.

Treptat, se realizeaza distinctia intre Trezoreria regala (publica) si tezaurul privat al suveranului (alimentat cu veniturile domeniului regal), creandu-se un "supra-intendent" de finante si o camera de conturi insarcinata cu respectarea principiului nou al ordonantarii prealabile a cheltuielilor si a verificarii conturilor anuale.
Epoca Renasterii evidentiaza un anumit numar de caracteristici care se vor dezvolta in secolele urmatoare (XVII si XVIII).
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.