Tribologie

Trimis la data: 2010-05-12 Materia: Mecanica Nivel: Facultate Pagini: 89 Nota: / 10 Downloads: 0
Autor: Horia_G Dimensiune: 438kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Tribologia este stiinta care studiaza fenomenele de frecare si uzura ce insotesc miscarile mecanice. Denumirea provine de la:
(tribos = frecare) +(logos = stiinta).
Ca stiinta tribologia se desprinde in anii 1950-1960 din disciplina Organe de Masini in care este cuprinsa ca un capitol. A fost denumita Tribologie de TABOR in 1954 si este situata la interferenta cu alte stiinte, cum ar fi: fizica, chimia, ingineria materialelor, etc.
Importanta ei rezulta din faptul ca fenomenul de frecare afecteaza in mod deosebit functionarea tuturor masinilor si utilajelor.

Astfel statisticile arata ca prezenta frecarilor determina anual un consum suplimentar de energie evaluat la 30-50% din energia produsa pe glob. Rezulta ca reducerea frecarii determina ridicarea eficientei utilajelor, cresterea randamentului acestora si, in acelasi timp, o importanta economie energetica.

Un alt fenomen care apare, odata cu fenomenul de frecare, il constituie fenomenul de aparitie al uzarii. Prin uzare intelegem fenomenul de desprindere de microparticule de material de pe suprafete cu frecare si care, in timp, sunt eliminate in mediu sub forma de particule de uzura. Acest fenomen determina modificarea dimensiunilor pieselor si in final conduce la scoaterea lor din uz. Inlocuirea acestor piese, deteriorate prin uzare, determina un important consum de materiale.

Cunoasterea acestor fenomene, a cauzelor ce le produc, precum si actionarea asupra acestor cauze in sensul diminuarii efectelor negative poate determina importante economii de energie si de materiale, precum si cresterea performantelor si a fiabilitatii masinilor si utilajelor. Rezulta ca, din punct de vedere economic tribologia are o importanta deosebita.In prezent, toate tarile cu economie dezvoltata, au dezvoltat puternice laboratoare in domeniul tribologic, specializate pe problematici din cadrul tribologiei si care au rolul de a cerceta fenomenele tribologice din cuplele mecanice.

Exista astfel laboratoare specializate in studiul fenomenelor tribologice, cum ar fi studiul fenomenelor din lubrificatia fluida, studiul fenomenelor din frecarea uscata, studiul fenomenului de uzare, precum si laboratoare specializate mult mai ingust cum ar fi studiul comportarii lubrifiantilor, studiul lubrifierii la presiuni inalte, studiul frecarii si ungerii in conditii aerospatiale, etc.
In cazul contactelor A se impune sa avem o frecare cat mai mare, iar in cazul contactului B sa fie o frecare cat mai mica. A

cest exemplu ilustreaza, de o maniera sugestiva, obiectivele tribologiei respectiv studierea fenomenului de frecare in scopul realizarii de conditii optime pentru ca frecarea sa devina maxima (atunci cand este folosita pentru transmiterea miscarii si efortului), respectiv cat mai mica (atunci cand ea contribuie la consumul de energie, deci se opune miscarii).

Stiri
  • pag. 1
  • pag. 2
  • pag. 3
  • pag. 4
  • pag. 5
  • pag. 6
  • pag. 7
  • pag. 8
  • pag. 9
  • pag. 10

Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.