Tulburari de gandire - Psihiatrie

Trimis la data: 2010-09-04 Materia: Psihologie Nivel: Facultate Pagini: 5 Nota: / 10 Downloads: 448
Autor: Lucescu Ion Dimensiune: 14kb Voturi: Tipul fisierelor: doc Acorda si tu o nota acestui curs: 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
vezi mai multe detalii vezi mai putine detalii
Raporteaza o eroare
Clasificare:Idei delirante expansive (macromanice): idei de marire si bogatie (grandoare), idei de inventie, idei de reforma, idei de filiatie, idei erotomanice, ideile mistice, religioase;Idei delirante depresive (micromanice): idei de persecutie, idei de revendicare, idei de gelozie, idei de relatie, idei de autoacuzare si vinovatie, idei hipocondriace, idei de transformare si posesiune, idei de negatie;
Referate similare: Nu exista cursuri similare

Idei delirante mixte (in sensul ca pot fi intalnite atat pe fond euforic cat si pe fond depresiv): idei de influenta, idei metafizice, cosmogonice.

Ideile delirante expansive (macromanice):
1.Idei de marire si bogatie (grandoare) - pacientul este convins ca este superior din punct de vedere fizic sau material. Acestea sunt legate de calitatile deosebite fizice si spirituale pe care subiectul le-ar avea, sau de bunurile materiale si situatia sociala pe care acestea le-ar poseda. Aceste idei se pot referi deci la: propria persoana (capacitatile sale) sau averea sa (posesiuni).

2. Idei de inventie - sunt legate de planuri sau experimente pentru o tehnologie de exceptie care poate sa nu aiba adesea nici un fel de legatura cu nivelul de pregatire si preocuparile profesionale ale subiectului. Esentialul pentru delirant consta in monopolul absolut asupra inventiei lor.

3. Idei de reforma - se refera la schimbarea unor sisteme filozofice, schimbari administrative, socio-politice sau economice care ar schimba intreaga omenire prin solutii puerile.

4. Idei de filiatie - constau in convingerea bolnavului ca nu apartine familiei sale ci ar fi descendentul unei familii renumite, foarte bogate, familii superioare, sau chiar ar avea o descendenta divina. Apare la copii abandonati care nu si-au cunoscut parintii. Corolarul acestor idei este nerecunoasterea parintilor naturali, ura fata de ei pentru substitutia la care il supunpe subiect.

5. Idei erotomanice - exprima convingerea deliranta a bolnavului de a fi iubit de catre o persoana de obicei cu un nivel socio-cultural superior si careia ii atribuie in mod deliberat sentimente de dragoste fata de el, interpretand in acest sens orice act sau manifestare intamplatoare a acesteia.

Aceste idei pot ramane pasive, dar uneori, dupa o anumita perioada, ele pot impinge pe cel in cauza, sa dea curs, sa realizeze practic legatura lor ideo-afectiva. Din faza dragostei, atunci cand obiectul iubirii reactioneaza negativ sau ostil, se poate ajunge la razbunare cu reactii agresive.

6. Ideile mistice, religioase - bolnavul are convingerea ca este purtatorul unei misiuni de ordin spiritual, religios, al unui mesaj transcedental de a raspandi in lume pacea si credinta in forta divina.

Ideile delirante depresive (micromanice)
1.Ideile de persecutie - convingerea bolnavului ca sufera prejudicii morale, materiale sau fizice, simtind lumea ca ostila. Pacientul se va simti jugnit de gesturi, cuvinte, atitudini, este convins ca este observat si urmarit, ca impotriva lui se comploteaza.

La inceput comportamentul este resemnat, situatie in care pacientii se ascund, isi schimba domiciliul, evita lumea, isi va imputina relatiile interpersonale. Apoi comportamentul poate deveni revendicativ: va recurge la plangeri, acuze, revendicari, reclamatii, mai tarziu chiar la acte de violenta. In acest moment se realizeaza conversiunea persecutati-persecutori (se face inversarea de roluri: persecutatii devin persecutori).

Stiri
Nota explicativa
Referatele si lucrarile oferite de Referate.ro au scop educativ si orientativ pentru cercetare academica.

Iti recomandam ca referatele pe care le downloadezi de pe site sa le utilizezi doar ca sursa de inspiratie sau ca resurse educationale pentru conceperea unui referat nou, propriu si original.

Referat.ro te invata cum sa faci o lucrare de nota 10!
Linkuri utile
Programeaza-te online la salonul favorit Descarca gratuit aplicatiile pentru iOS si Android Materiale educative Jocuri Cele mai tari jocuri de pe net Referate scoala Resurse, lucrari, referate materiale pentru lucrari de nota 10
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.