Tutela administrativa

Trimis la data: 2010-05-13
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 61
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Dan_C
Dimensiune: 68kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Etimologic , cuvantul administratie provine din limba latina si este format din propozitia ad =la, catre si minister = servitor, supus mai mic.Plecandu-se de la sensul etimologic s-a ajuns la o prima semnificatie a notiunii de administratie = serviciului celui mai mic ; activitatea subordonata.
Notiunea de administratie publica in acceptiunea organica evoca urmatoarele autoritati publice : Presedintele Romaniei , Guvernul , ministerele si alte organe subordonate direct Guvernului, organe centrale de specialitate autonome, institutii subordonate ministerelor si conduse de prefect , organe autonome locale (consiliul judetean , consiliul local, primarul) si institutiile subordonate acestora.

Cursuri similare:

Chiar daca nu este exprimat expres din definitia rezultata ca administrati publica este clasicul ,,Executiv" sau ,,forma fundamentala de activitate a statului" cum se sustine pe baza Constitutiei din 1965. La ora actuala, doctrina opereaza cu notiunea de Executiv pentru a evoca activitatea publica realizata de autoritatile cu caracter constitutional si cu origine politica, care impulsioneaza administratia publica, formand, de fapt, conducerea acesteia.

Faptul ca unele autoritati administrative prin care se realizeaza autonomia locala au si atributii de administratie de stat nu inseamna ca toata activitatea lor este stabila. Autonomia locala nu poate insemna ,,stat in stat", motiv pentru care in toate statele democratice din lume intalnim ,,tutela administrativa" (controlul reprezentantilor Guvernului sau chiar ai sefului statului asupra autoritatilor administrative autonome locale, cu drept de atac in conteciosul administrativ).Fara elimina dreptul de anulare , este clar ca fata de Presedintele Romaniei nici un organ al administratiei de stat nu se subordoneaza functional, cu atat mai mult nu poate fi vorba de o subordonare organica.

De aceea, in cazul subordonarii unor ministri fata de Presedintele Romaniei este vorba de o subordonare functionala speciala care nu cuprinde dreptul de anulare a actelor. Nimic nu opreste pe Presedinte sa puna in directia Guvernului asemenea acte, cerand revocarea lor, iar actele conducatorilor serviciilor de informatii ale statului le poate pune in discutia Consiliului Suprem de Aparare a Tarii.
Constitutia , in art. 115, precizeaza ca ministerele se pot organiza numai in subordinea Guvernului (alin.1), iar organele centrale de specialitate cu alta denumire (evident si alt regim juridic; in primul rand conducatorul lor nu este membrul guvern
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.