Tutela si curatela

Trimis la data: 2010-05-16
Materia: Drept
Nivel: Facultate
Pagini: 26
Nota: 10.00 / 10
Downloads: 0
Autor: Loredana_P
Dimensiune: 57kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Ideea de incapacitate apare la Roma destul de tarziu. Ceea ce numim institutii de ocrotire a incapabililor, si anume tutela si curatela, erau pe vremea aceea institutii prin care familia se proteja impotriva unor categorii de sefi de familie sau impotriva femeilor sui iuris. Lipsiti de supraveghere, acesti sefi de familie, pentru ca erau nebuni, risipitori, impuberi, puneau in primejdie prin actele lor de dispozitie adesea necugetate, averea comuna a familiei a carei conducere baza cutumei o aveau . In ceea ce priveste femeile sui iuris, erau socotite in conceptia romana primitiva, ca fiind nestatornice in gandire (levitas animi) si in consecinta fara posibilitati de a-si administra in mod corespunzator propriile afaceri.
Pentru a veni in ajutorul acestor incapabili, ordinea juridica a creat doua institutii: tutela si curatela. Ideea ca tutela ar fi o institutie de protectie a incapabilului (impuberului) apare abia in definitia data de Servius Sulpicius. El definea tutela ca o putere instituita asupra copilului pentru a-l proteja, deorece el singur nu se putea apara ( vis ac potestas in cupite libero ad tendum eum qui propter aetatem se defendere nequit). Definitia se refera la aspectul patrimonial al protectiei incapabilului, singurul aspect care interesa familia patriarhala.

Datorita schimbarilor social-economice survenite in sanul societatii romane, intre razboaiele punice si finele Republicii, familia agnatica (civila) isi pierde din importanta ei, caci pe primul plan se impune, ca o consecinta a recunoasterii treptate a rudeniei de sange, familia cognatica. In noua familie cognatica interesele individuale ale membrilor de familie, si cu atat mai mult ale persoanelor incapabile, se bucura de o atentie deosebita. Tutela si curatela urmaresc din ce in ce mai mult asigurarea intereselor celor incapabili si tot mai putin a rudelor civile.

Pastrandu-si structura, tutela si curatela se transforma cu incetul in adevarate sarcini publice (munera publica) menite sa ocroteasca interesele patrimoniale ale incapabililor lipsiti de ajutor si supraveghere. Exista doua feluri de incapacitati, una de drept, alta de fapt. Incapacitatea de drept este caracterizata prin aceea ca de obicei este o pedeapsa si atinge nu numai exercitarea drepturilor dar chiar posibilitatea de a avea drepturi. Din contra, incapacitatea de fapt atinge numai folosinta sau exercitarea drepturilor, lasand intreaga capacitate de a avea drepturi.

Incapacitatea de fapt era uneori absoluta ca in cazul nebunului sau al copilului care nu poate vorbi corect (infans), adica pana la varsta de 7 ani. Alteori este relativa ca in cazul prodigilor, deoarece pot incheia acte prin care isi fac conditia mai buna, de pilda dobandesc un lucru, dar nu pot sa-si faca situatia mai rea, de pilda nu pot sa se oblige la plata unei sume de bani. Tutela a functionat cand exista o incapacitate de fapt din cauza varstei sau sexului: tutela impuberum si tutela mulierum; curatela (cura) a fost intrebuintata in cazuri de lipsuri mintale sau in alte citeva imprejurari speciale.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.