Tutunul

Trimis la data: 2010-02-13
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 10
Nota: 9.80 / 10
Downloads: 29
Autor: Cristina Marasoiu
Dimensiune: 27kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
Tutunul este una din plantele agricole cu importanta specifica, frunzele intrebuintandu-se in primul rand, in industria produselor pentru fumat si prizat: tigarete, tutun de pipa, tigari de foi, tutun pentru prizat, etc. Din frunzele varietatilor bogate in nicotina se prepara praful de tutun si apoi lesia sau zeama de tutun, un foarte valoros insecticid. Frunzele de tutun constituie si materia prima pentru obtinerea nicotinei, substanta mult utilizata in industria farmaceutica.Din frunzele de tutun se poate obtine acid citric, care se afla in frunzele proaspete de mahoarca in cantitate de 10-15%.Semintele de tutun contin 35-40% ulei, care poate fi extras si folosit in alimentatie si industrie.Importanta tutunului este marita de faptul ca unele soiuri valorifica economic solurile cu potential scazut productiv, cum sunt solurile nisipoase, erodate sau alte soluri mai slab productive.
Tipurile de tutun se idiferentiaza in functie de particularitatile morfologice, biologice si de calitatea tutunului obtinut. Tutunurile orientale cuprind soiuri cu talie mica, sagoma cilindrica, foi mici (L = 20-25 cm), cu tesut fin, elastic, aroma fina, continut ridicat in glucide solubile si scazut de nicotina (0,3-0,9%). Sunt destinate fabricarii tigaretelor superioare. Productia de foi uscate/ha este de 1000-1400 kg.

Tutunurile semiorientale cuprind soiuri mai productive cu foile mai mari ( L = 28-32 cm)si mai numeroase, de calitate superioara datorita aromei si finetii tesuturilor. Perioada de vegetatie este mai lunga. Continutul de nicotina este mai ridicat si mai scazut cel in hidrati de carbon solubili. Prin uscare rezulta un tutun uscat cu elasticitate si consistenta bine apreciata. Productia de foi uscate/ha este de 1500-2000 kg.

Tutunurile de tip Virginia sunt productive, cu foi lungi ( L = 40-50 cm), tesut matasos, elastic, cu aroma fina. Perioada de vegetatie este mijlocie. Continutul de nicotina este mediu, iar continutul de hidrati de carbon solubili este foarte ridicat. Ele constituie baza tigaretelor de tip american si englezesc. Detin 35% din productia mondiala. Productia de foi uscate/ha este de 1800-2400 kg.

Tutunurile de tip Burley sunt tutunurile cu frunze mari, perioada de vegetatie lunga, capacitatea de productie ridicata ( peste 2000 kg/ha foi uscate). Porozitatea foilor le asigura o mare capacitate de absorbtie si retinere a aromelor artificiale.

Tutunurile de mare consum se caracterizeaza prin frunze mari, perioada de vegetatie lunga, detin 8,8% din productia mondiala. Continutul de nicotina este mare (1-2,5%) si scazut cel de hidrati de carbon solubili. Foile uscate sunt inchise la culoare. Productia de foi uscate/ha este de 1800-2400 kg.

Compozitia chimica a foilor de tutun este influentata de o serie de factori cum sunt: soiul cultivat, conditiile climatice, potentialul de fertilitate al soiului, etajul foilor pe tulpina, etc, care determina si calitatea foilor de tutun.

Frunzele de tutun in stare proaspata contin 80% apa si 20% substanta uscata, care la randul ei este formata din 80-83% substante organice si 17-20% substante minerale (ZAMFIRESCU, 1965, citat de BORCEANU, I., si colab. in 2004).

In zonele cu clima umeda si rece se obtin tutunurile cu continut ridicat in nicotina, foile sunt mari cu tesuturi grosiere si lipsite de aroma. Umiditatea relativa a aerului influenteaza continutul de uleiuri eterice si de rasini.

In zonele cu umiditate relativa mica, plantele transpira intens, iar foile care se obtin sunt casante si cu continut redus de uleiuri eterice.

Continutul de ulei eteric si de rasini creste in zonele cu umiditate relativa mare, foile care se obtin sunt cu tesut catifelat.
Vanturile influenteaza in rau calitatea tutunurilor, prin faptul ca in zonele cu intensitate mare zdrentuiesc frunzele.

Luminozitatea influenteaza calitatea foilor. In zonele cu intensitate moderata se obtin foi fine, catifelate, elastice, cu nervatiuni subtiri.

Rezulta ca in functie de tipul de cultura si deci de destinatie, cerintele fata de factorii climatici sunt diferite, tutunul fiind considerat ca fiind o planta de microclimat. Solul - tutunurile au cerinte diferite fata de sol, in functie de tipul de tutun.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.