Un caz de bilingvism slavo-roman - Graiul Lipovenilor

Trimis la data: 2010-05-22
Materia: Filosofie
Nivel: Gimnaziu
Pagini: 12
Nota: 9.25 / 10
Downloads: 29
Autor: Zorina Tatulici
Dimensiune: 3552kb
Voturi: 1
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In a II-a jumatate a secolului al VIII-lea, pe drumurile si in targurile Tarii de Sus, puteau fi intalniti oameni care, prin infatisare si port, aratau ca nu sunt din partea locului. Erau inalti, spatosi, cu barbi lungi si rasfirate, cu sprancene de culoarea spicului de grau, sub care priveau atent niste ochi albastri si reci, incaltati cu cizme mari, din piele de calitate buna, imbracati cu camasi inflorate, lungi, ce cadea peste pantaloni negri si incinsi cu o cingatoare frumos impletita, din lana colorata, ale caror capete atarnau pana la glezna cizmei.

Cursuri similare:

Ei puteau fi vazuti pe drumuri, in zilele de iarmaroc, mergand in carute incarcate cu cosuri impletite din tei, ducand mere, fructe uscate si afumate, verdeturi proaspete.

Dupa spargerea iarmarocului, ii vedeai cu carutele trase la o carciumioara din marginea targului, unde barbatii cu capul descoperit, facand o inchinaciune larga, sorbeau un pahar-doua de vin, sub privirea tacuta a femeilor care isi asteptau rabdatoare sotii in carute. Din cand in cand, se auzea din carciumiora un inceput de cantec, prelung si trist, in care se jelea soarta unui fugar.

Acestia erau "fugari rusi, numiti si staroveri, credinciosi ortodocsi de rit vechi, cunoscuti sub denumirea de lipoveni, care pribegeau pamantul Moldovei de cateva decenii in cautarea unui adapost si a unei palme de pamant" .

"Problema meleagurilor de obarsie" ale lipovenilor a preocupat mintile oamenilor de stiinta din toate punctele de vedere. Lucrarea de fata a ales aspectul lingvistic, de-a lungul istoriei, urmand ca, pe baza unui studiu dialectal, sa demonstrez existenta elementului lexical romanesc in graiul lipovenilor, intr-o viitoare lucrare, mai ampla, de disertatie.

I. Comunitatea lipovenilor din Romania
I.A. Bilingvismul.
Bilingvismul dialectal
"Bilingvismul" este definit de lingvisti din diferite unghiuri, acestia referindu-se, in primul rand, la faptul ca un individ poseda, in acelasi timp, doua "limbi materne" si, in al doilea rand, referindu-se la capacitatea unui individ de a folosi "cu aceeasi abilitate doua limbi diferite ca mijloace de comunicare" .

Cele doua mari categorii de "bilingvism" sunt: "bilingvismul activ", inregistrat atunci cand "vorbitorul utilizeaza performant ambele idiomuri" si "bilingvismul pasiv", inregistrat atunci cand "vorbitorul doar intelege a doua limba, fara sa o utilizeze in comunicare" .

Acestea desemneaza acelasi fenomen, si anume, contactul lingvistic care se poate realiza "intre graiuri sau dialecte ale aceleiasi limbi, intre limbi diferite, intre diferite varietati ale unei limbi" . Una din formele contactului lingvistic este "bilingvismul dialectal", definit prin "capacitatea unui subiect de a utiliza cu aceleasi performante doua coduri lingvistice diferite" .


I.B. Un caz de bilingvism slavo-roman: graiul lipovenilor
Unul din cazurile de "bilingvism dialectal" inregistrate pe teritoriul tarii noastre este "bilingvismul slavo-roman" , iar "acestuia i se subordoneaza graiul lipovenilor" care are urmatoarele trasaturi distincte: fenomenul "akanie" (rostirea lui [o] etimologic in pozitie atona), fenomenul "iakanie" (rostirea lui [e] etimologic in pozitie atona, dupa o consoana moale), "rostirea fricativa a consoanei [g]" , "rostirea moale, palatala a lui [t] final din desinentele verbale" , "prezenta sunetului iot in pozitie intervocalica" .

I.C. Lipovenii din Romania
I.C.1.Scurt istoric al Comunitatii Lipovenilor din Romania
Etnie de sorginte slava orientala, rusii lipoveni apar pe actualul teritoriu al Romaniei, indeosebi in Dobrogea, incepand de la mijlocul secolului al XVII-lea, dupa schisma bisericii ortodoxe ruse.

Imediat dupa sinodul din 1654, in care Patriarhul Nixon a reformat biserica rusa, s-au luat masuri din partea autoritatilor laice si religioase ruse, care vor culmina cu venirea la putere a lui Petru I cel Mare si introducerea de catre acesta a unor masuri de europenizare. Refuzul unor credinciosi de a accepta innoirea a facut ca acestia sa fie supusi unor masuri administrative foarte restrictive si obligati sa poarte o vestimentatie specifica.

Nemaiputand sa suporte toate aceste restrictii, staroverii, "credinciosii de rit vechi" vor lua calea pribegiei, raspandindu-se in intreaga lume: Polonia, Canada, Alaska, Japonia, inclusiv la gurile Dunarii, in Dobrogea si in partea de nord a Moldovei.

Incepand cu anul 1989, anul in care au fost recunoscute oficial minoritatile din Romania, se infiinteaza Comunitatea Rusilor Lipoveni din Romania(CRLR), organizatie care are ca scop pastrarea identitatii etnice. Conform ultimelor date oficiale, numarul estimativ al lipovenilor din Romania este de circa 29.700, iar, dintre acestia, 20.000 traiesc in judetul Tulcea. Rusi lipoveni mai traiesc si in judete ca Braila, Constanta, Iasi, Suceava, Vaslui, municipiul Bucuresti, dar intr-un numar mai mic, repartizati astfel pe harta:
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.