Unitatea agricola

Trimis la data: 2010-01-03
Materia: Agronomie
Nivel: Facultate
Pagini: 17
Nota: 6.47 / 10
Downloads: 190
Autor: Adi Duran
Dimensiune: 34kb
Voturi: 8
Tipul fisierelor: doc
Acorda si tu o nota acestui curs:
In agricultura noastra, in urma reconstituirii si a constituirii proprietatii private asupra pamantului, s-au creat diverse forme de entitati in care se desfasoara activitati de obtinere a produselor agricole si agroalimentare. Pentru denumirea acestor entitati se folosesc, in mod curent, fara a se face distinctiile necesare, conceptele de: unitate, exploatatie agricola sau intreprindere. Conceptul de unitate agricola are, asa cum arata si abordarile teoretice din unele tari, o acceptiune larga, urmand sa denumeasca orice entitate in care se obtin produse agricole.

Cursuri similare:

Unitatea agricola reprezinta "locul" in care intreprinzatorul, indiferent care ar fi el, combina factori de productie in vederea obtinerii de produse agricole. Dar gradul de complexitate al activitatii, finalitatea acesteia (obiectivele urmarite) si deschiderea catre piata (integrarea in fluxurile si circuitele economice) sunt diferite in cazul variatelor forme de unitati, fiecare indeplinind un numar mai mare sau mai mic de functiuni ale intreprinderii sau de componente ale acestora.

Este evident ca nu pot fi puse pe acelasi plan, potrivit elementelor de mai sus, o exploatatie (gospodarie) familiala, cu o ferma sau cu o intreprindere agricola. O exploatatie familiala prezinta trasaturi care o apropie si de o go spodarie in care predomina consumul din productie proprie, in timp ce o intreprindere produce, aproape, in exclusivitate, pentru a vinde. Daca finalitatea activitatii unei exploatatii agricole este, asa dupa cum se apreciaza "venitul just la factorii de productie consumati"(75), cea a unei intreprinderi este redata prin profitul obtinut, ca o conditie a viabilitatii sale.

Totodata, este de subliniat faptul ca, in timp ce, in cazul exploatatiilor familiale, utilizarea muncii salariate este accidentala, in intreprindere se foloseste munca veritabil salariata. O definitie care sa cuprinda toate tipurile de unitati agricole este greu de formulat, deoarece ar trebui integrate toate elementele care le caracterizeaza intr-o singura fraza, incercarile de definire, ar fi, deci, de o mare varietate.

Oricum, unitatile reprezinta "locuri", mai mult sau mai putin complexe, in care se obtin produse agricole, care, in conditiile noastre, incep cu gospodaria (exploatatia) familiala, ajungandu-se pana la unitati de tip holding.In tarile in care exploatatia familiala estre consolidata, reprezentand unitatea de baza din agricultura, se face distinctie, cand lucrurile sunt privite in mod riguros, intre aceasta si intreprindere.O exploatatie familiala este o unitate care pune in valoare pamantul, in care lucreaza indivizi avand, adesea, legaturi familiale (75).

Cu tot nivelul lor de dezvoltare, ele prezinta, totusi, unele trasaturi care fac sa fie privite si in calitate de gospodarii. Se apreciaza, insa, ca, in tarile dezv oltate, exploatatia traditionala bazata pe policultura, cu activitate foarte diversificata, individualista si independenta si, de aceea, scapand, intr-o anumita masura, legilor economiei de piata, este pe cale de disparitie, fiind inlocuita de unitati care practica o agricultura comerciala, racordata la nevoile pietei.

Terenurile pe care se constituie (se organizeaza) o exploatatie se afla in proprietate, se arendeaza sau se inchiriaza, in ultimele doua situatii, proprietatea separandu -se de exploatare. Pot fi utilizate simultan toate cele trei forme. Prin arendare si inchiriere de terenuri se mareste dimensiunea exploatatiei agricole si sporesc posibilitatile acesteia de a se manifesta viabil din punct de vedere economic.
Home | Termeni si conditii | Politica de confidentialitate | Cookies | Help (F.A.Q.) | Contact | Publicitate
Toate imaginile, textele sau alte materiale prezentate pe site sunt proprietatea referat.ro fiind interzisa reproducerea integrala sau partiala a continutului acestui site pe alte siteuri sau in orice alta forma fara acordul scris al referat.ro. Va rugam sa consultati Termenii si conditiile de utilizare a site-ului. Informati-va despre Politica de confidentialitate. Daca aveti intrebari sau sugestii care pot ajuta la dezvoltarea site-ului va rugam sa ne scrieti la adresa webmaster@referat.ro.